Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Није ми се разговарало са Пленковићем, иако је он нешто покушао

© AP Photo / Darko BandicАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић је рекао да се јуче у Прагу сусрео са 38 европских и светских лидера, а подсетио је и на састанке са Шолцем, Макроном, Урсулом фон дер Лајен...
Вучић је, на свечаном отварању немачке фабрике МТУ у Новој Пазови, побројао скоро сваког од тих саговорника, одговарајући тако на писања хрватске штампе и коментаре да је на самиту у једном тренутку остао сам, док су светски званичници разговарали у групи.
„Имао сам јуче билатералу са Педром Санчезом, са Макроном у три наврата, са Маријом Драгијем такође, са Мицотакисом, Радевом разговарао, Орбаном, Нехамером, са представницима све три земље Бенелукса, са ирским премијером, грузијским премијером, са азербејџанским председником, шведском председницом владе, финском председницом владе, пољским премијером, литванским председником, турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом... Ви сад установите са ким нисам. Тешко ћете то да нађете. Није ми се разговарало са Пленковићем, иако је он нешто покушао“, казао је председник.
Вучић је рекао да синтагма „оргијање у Јасеновцу“, коју је искористио хрватски посланик Зекановић довољно говори о политичарима из Хрватске.
„За њих је оргијање кад неко жели да положи венац на цвет који говори о стотинама хиљада убијених. Није било оргијање убијање деце и људи, већ је оргијање полагање венца?“, питао је Вучић и каже да је Хрватска и себе изузела из набавке посебног уља од руске стране.
„Они су себи дали за право да помажу Русима, али дају себи додатно право да то Србији не дозволе. Све можете. Ви припадате том клубу, ми не припадамо. Само немојте да нам говорите да то има везе са принципима и моралом“, рекао је председник.
Истиче да нас очекује тежа светска ситуација, али ће о томе да говори сутра у 10 часова.
„Видео сам да су неки правили лажну симетрију да смо сви исто криви. Шта смо то ми њима урадили? Што сам желео да поставим цвет, то је оргијање?“ питао је Вучић и подсетио да никада није био у Петрињи, а измишљали су да је тамо „тукао Хрвата“.
Председник је критиковао и удворичку политику према Загребу.
„Ја сам поносан на свој српски род и поносан на чињеницу да им кривим лажну причу по којој су само они жртве“, рекао је он.
Јанаф је био поуздан снабдевач, али више то нису, рекао је данас Вучић напомињући да је Србија плаћала 45 до 48 милиона евра годишње за коришћене тог нафтовода и да је сада на нама да предузимамо наредне кораке ради обезбеђивања нафте.
Објаснио је да свеобухватан хајка која се прави против њега последица договора комуниста и Ватикана из 1968. године прошлог века да се не помиње Јасеновац нити српске жртве.
Вучић је закључио да је суштина то да је Хрватска себи дала за право да буде изузета од санкција Руској Федерацији, а Србији није дала то право и упитао ко су и шта су они да покушавају то да раде.
Он је навео и да је суштина у томе што је Хрватска себи дала за право да буде изузета од санкција Руској Федерацији, а Србији није дала то право и упитао ко су и шта су они да покушавају то да раде.

ЕК донела одлуку о изузећу, ХР тражила да за Србију то не важи

Председник Србије изјавио да се и раније знало за одлуку да ће се санкције према руској нафти односити и на Западни Балкан, али да је у међувремену Европска комисија одлучила да изузме земље из региона, док Хрватска није затражила да за Србију изузећа не буде.
Вучић је то казао новинарима у Новој Пазови, одговарајући на питање да ли је изненађен одлуком да Србија не буде изузета с обзиром да је указивао да је Србија што се тиче Јанафа безбедна до 1. децембра, а да је проблем са нафтом из Ирака то што је скупља око 20 одсто.

„Знали смо раније за одлуку да ће се та врста санкција према руској нафти односити и за земље Западног Балкана, међутим у међувремену је Европска комисија, уз наше молбе и молбе Албаније и других, донела одлуку да нас изузму из тог“, навео је он.

Како додаје, Европска комисија је изашла са предлогом да земље Западног Балкана буду изузете, а онда се појавила Хрватска са предлогом да Србија не буде изузета, а да Хрватска, Мађарска, Чешка, Словачка и Румунија буду.
Он је изјавио је да држава већ донела одлуку у вези са увозом нафте ако због Хрватске не буде могућ руске нафте хрватским нафтоводом Јанаф, као и да ће сутра о томе обавестити јавност и одговору наше земље.
„То се догодило у међувремену, то је та промена која се десила и ја и даље мислим да ми нећемо бити изузети. Припремамо се да купујемо неку другу нафту, ту је сада проблем у типу нафте, тежини, као код угља“, пренео је председник.

„У Прагу сви говорили о санкцијама, али не отворено“

Вучић је изјавио данас да су током јучерашњег самита Европске политичке заједнице у Прагу сви говорили о санкцијама Русији, али да на форуму нико није говорио отворено већ су показивали поштовање према Србији.
Вучић је то рекао новинарима одговарајући на питање какав утисак носи из Прага, које су његове поруке за грађане и да ли је било ко тражио да Србија уведе санкције Русије како би постала део Европске политичке заједнице, преноси Танјуг.
„Било је много њих који су говорили о санкцијама, али нико није говорио отворено на форуму, показивали су поштовање према Србији. То говоре сваки дан, ја то стављам у свако саопштење ко год да дође, од амбасадора, не кријем од народа, није то тајна. Сви они траже да уведемо санкције, тражите и ви, тражи негде око 15, 20 одсто грађана Србије, ја то разумем и прихватам као политички легалан и легитимни захтев и то је то“, казао је председник.
Истиче да је Србија део Европске политичке заједнице свакако, уводила или не санкције.
„Као што сте видели, нисмо их увели па смо били део и то веома важан део јер на нашем панелу су били и канцелар Немачке и премијер Италије и председник Швајцарске, премијер Норвешке, баш тамо где сам ја био иако нисмо изабрали онај на којем се највише прича, а најмање решења доноси, а то је мир и безбедност, већ смо били на енергетском форуму“, навео је Вучић.

„Више нико не верује у Куртијеве приче“

Председник Србије Александар Вучић рекао је да више нико не верује у причу Аљбина Куртија о дестабилизацији ситуације на Косову.
Вучић је, на питање да прокоментарише изјаву Куртија да Русија у сарадњи са Србијом покушава да дестабилизује Косово, рекао да се ради о причи коју слушамо скоро осам месеци о томе како ће Русија и Србија да изврше инвазију.
„Шта друго да прича? Да прича грађанима како им је лепо што им искључује струју сваки дан, како им је лепо када немају ниједну фабрику?“, упитао је он.
Каже да нико више не слуша какве глупости изговарају.
„Видим да је све више људи на Косову, Албанаца, који више не верују у те његове приче“, закључио је Вучић.
РЕГИОН
Пленковић не одустаје: Забрана увоза руске нафте у децембру, одлука није одложена
Загреб приликом доласка председника Србије Александра Вучића - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
СРБИЈА
„Акт непријатељства Хрватске према Србији“: Реакције из Београда на нове оптужбе из Загреба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала