- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши генерал ФСБ: Могуће да је експлозија на Кримском мосту извршена помоћу радио везе

© Фото : Телеграм Спутњик Србија/ видео/скриншотЕксплозија на Кримском мосту
Експлозија на Кримском мосту - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
Експлозија камиона на Кримском мосту могла је бити извршена помоћу радио везе, али тешко помоћу тајмера, сматра генерал-мајор Федералне службе безбедности Русије у пензији Александар Михајлов.
Михајлов претпоставља да експлозија није извршена посредством тајмера, јер, по његовом мишљењу то искључује синхронизованост детонација.

„Могуће је да је то било извршено помоћу неког радио везе. Али, то ће несумњиво утврдити наши органи реда, који ће тачно установити ко је и како то урадио“, истакао је стручњак у разговору за Спутњик.

Он је такође додао да је открити експлозивну направу на камиону на контролном пункту прилично тешко, јер се сваки преглед, према речима стручњака, врши визуелно.

Без тежих последица по Крим

Поводом екплозије на Кримском мосту огласио се и Акрам Хариф, оснивач и модератор алжирског информативног портала „Менадефенс“.
Према његовим речима, то је један од првих већих напада на цивилну инфраструктуру у Русији, на руској територији.
Он сматра да је за напад, очигледно, одговоран Кијев, јер украјинска страна индиректно преузима одговорност за оно што се десило.
Последице по сам Крим нису велике, истиче он, објављено је да је штета мала и да се може санирати, а и сам мост је такође могуће обновити.

„С обзиром да Крим има стратешке залихе за 15 дана, а биће успостављена и трајектна линија са копненим делом Русије, не би требало да Крим буде погођен“, наглашава алжирски новинар.

Међутим, генерално гледано, Хариф истиче да су последице овог напада велике јер представља још један корак ка ескалацији, а потребно је утврдити и којим средствима је извршен.

„Уколико је напад уследио с америчке лансирне платформе, то би ипак могло имати озбиљне последице, јер је Русија упозоравала НАТО и Сједињене Америчке Државе на последице примене бојевог оружја против њене територије, сматра Хариф.

Подсетимо, на кримском мосту експлодирао је камион услед чега су се запалиле цистерне са горивом у оквиру возне композиције која је у том тренутку пролазила. Услед експлозије дошло је до обрушавања два коловозна дела, док пловни лукови моста нису претрпели никаква оштећења. Према прелиминарним подацима троје људи је погинуло.
Иначе, Кримски мост дуг 19 километара, који повезује Краснодарски крај на руском копну с Кримом, најдужи је мост у Европи и важна је саобраћајна артерија. Отворен је средином маја 2018. године и убрзо је постао покретач економије на том руском полуострву и магнет за туристе. Намењен је за аутомобилски и железнички саобраћај, а дневно по њему пређе и преко 38 хиљада аутомобила. Сам мост и прилазни путеви ка њему део су руског аутопута А290 Керч−Новоросијск, односно Р260 „Таврида” Керч−Симферопољ−Севастопољ.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
РУСИЈА
Захарова: Реакција Украјине на експлозију на мосту – доказ да је кијевски режим терористички
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала