- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Генијалац из Србије – првак света у категорији која га нарочито и не занима

© Фото : Спутњику уступила Миона БрканићМарко Пауновић, данас студент Факултета политичких наука
Марко Пауновић, данас студент Факултета политичких наука - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
Марко Пауновић, ученик Карловачке гимназије освојио је прво место у највишој категорији светског финала Хипо такмичења из енглеског језика у Италији.
Његов резултат по броју бодова је уједно и најбољи икада остварен на овом светском такмичењу. Док у школи славе успех свог генијалног ђака, Марко седи у новој школској клупи, у амфитеатру Факултета политичких наука.
Енглески ми није примарна ствар у животу, али увек је лепо добити потврду знања“, каже лауреат кога смо затекли после првих предавања на факултету у Београду.

Првак света у енглеском, а језик му није примаран

Шта би тек било да му је језик примаран? Овај младић се након прелиминарне и полуфиналне рунде директно пласирао у финале такмичења прескочивши европске квалификације. Од укупно 65 хиљада учесника из 55 држава, у финалној рунди у Риму прошле недеље надметао се са 150 најбољих кандидата. Све их је засенио.
„Искрено, не могу да кажем да ми је енглески посебно интересовање, само сам имао срећу да цео живот будем окружен њиме, јер ми оба родитеља предају енглеску и америчку књижевност на факултету. Генерално, језици су нешто што ми је увек ишло. У средњој школи сам учио шпански, он се учи у Карловачкој гимназији, а немачки и руски сам учио са стране, приватно. Јако волим језике, али као средство комуникације, зато их и нисам уписао на факултету“, каже.
Такмичење на коме је Марко Пауновић бриљирао одржава се десет година. Постоји више категорија, а ђаци из Србије такмиче се у оним у којима је заступљен највиши степен знања енглеског језика.
Групу ђака која се такмичила у Риму припремала је професорка Миона Брканић која у Карловачкој гимназији ради од 2008. године.
CC BY-SA 4.0 / Филип Поповић / Карловачка гимназија
Карловачка гимназија - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Карловачка гимназија

Није све до наставника, али ипак…

Она за Спутњик каже да су готово сви млади људи који похађају ову школу изузетни.
„Марко је посебан, али у одељењу у које је он ишао, које је било изузетно квалитетно, не само што се тиче енглеског, имали су изузетно висок успех на крају. Ја сам имала велику срећу да ово није први пут да доживим доделу злата мом ученику у највишој категорији Хипо такмичења. То је 2017. учинила Емилија Мицковић. Мислила сам да је то ситуација која се дешава једном у животу неког наставника, међутим, имала сам срећу да Марко то понови, са још бољим резултатом“, каже Брканићева.
Упитана, шта заправо ради са ђацима, како их мотивише да постижу овакве резултате, она каже да није све до наставника, већ да је важно и животно искуство, животно учење.
„Марку је помогло претходно знање језика, али и његова љубав према читању, такође, свестрано знање и познавање света око себе. Оно што га чини посебним, поред перфектног познавања енглеског језика, је изузетан интелект и свестраност“.
Свестрани лауреат је изузетно скроман, каже да је ипак професорка одиграла главну улогу и да је злато и њено.
„Она ме је притискала, пошто сам умом већ био на другом месту, размишљао сам о студијама, није ми ово било главно, нисам био ангажован око самог резултата. Наравно, стало ми је и дао сам све од себе, али што се тиче самих припрема, да није било професорке, не знам колико би сам радио, она ми је пуно помогла, она ме је гурала“, каже.
Пауновић додаје да не размишља о енглеском као универзалном језику света, иако се на самом такмичењу њиме служио да би се споразумео са другима. Са учесницима из комшилука разговарао је на српском, јер свој језик треба неговати.
© Фото : Спутњику уступила Миона БрканићПроглашење победника међународног Хипо такмичења из енглеског језика у Риму
Проглашење победника међународног Хипо такмичења из енглеског језика у Риму - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Проглашење победника међународног Хипо такмичења из енглеског језика у Риму
„Разговарао сам доста са једним момком из Туниса, причао ми је како они до свог арапског баш и не држе. Мени енглески није битнији језик од било ког другог, јесте кориснији, вероватно, али га изједначавам са свим осталим што се тиче важности“, додаје.
Овај скромни младић није нам чак ни открио да је поред овог светског злата ове године освојио и трећу награду на републичком такмичењу из енглеског језика. То нам је открила његова професорка.

Амбиције у спољној политици

Некада се бавио спортом, а данас свира гитару, то му је једини хоби, за који ће имати све мање времена. Не жали, уписао је факултет који је желео, први дани предавања били су изузетно занимљиви. За оно чиме жели да се бави, међународним односима, познавање страних језика свакако ће добро доћи.
„Спољна политика, то ме највише занима, више од језика свакако. Одувек ме је занимала спољна политика, али како се ситуација у свету усложњава, намеће се све више тема за изучавање. Планирам да дам све од себе на студијама, а после, ко зна, што се тиче даљих планова, за сада не знам“.
Марко је у високу клупу амфитеатра сео одморан, фактички је имао две матурантске екскурзије. Друга му је донела злато, прилику да види Рим и упозна људе из других култура, што је важно, с обзиром на његов будући позив.
„Било је веома интересантно бити тамо, скупио сам много искуства на овом такмичењу, упознао људе. Не мора се ни директно причати, ни о култури, ни о језику, те ствари се примете кад се прича о било чему са неким из потпуно супротне културе“, каже Марко Пауновић на крају разговора за Сптуњик.
© Фото : Спутњику уступила Миона БрканићМарков резултат је уједно и најбољи икад остварен на ово светском такмичењу
Марков резултат је уједно и најбољи икад остварен на ово светском такмичењу - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Марков резултат је уједно и најбољи икад остварен на ово светском такмичењу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала