- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Патријарх Павле, Христов симбол на Косову и Метохији | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
У данашњој емисији говоримо о херојима нежног срца: Милунки Савић и новој књизи о њој, као и о изложби портрета најомиљенијег српског патријарха.
Како су настајале фотографије најомиљенијег српског патријарха које су се нашле на изложби у Центру за културу „Владо Дивљан“, да ли одабрана 33 портрета симболизују Христове године, као и број година које је српски патријарх провео као епископ рашко-призренски на Косову и Метохији, за „Орбиту културе“ открива аутор изложбе „Портрети патријарха Павла“ Хаџи Марко Вујичић.
Због чега је причу о Милунки Савић „Хероина нежног срца“ дечији жири прогласио најбољом и доделио јој награду „Доситејево перо“, шта садржи ова романсирана биографија објављена у едицији „Знамените Српкиње“ издавачке куће „Пчелица“ – објашњава ауторка награђене књиге „Милунка Савић – хероина нежног срца“ Славка Петковић Грујичић.
Хоће ли научни скуп „Драгиша Васић: Век црвених магли“ недавно одржан у Горњем Милановцу успети да у корпусу српске књижевности на бољи начин позиционира дело књижевника чији су таленат препознали и наградили Јован Скерлић и Исидора Секулић, да ли је довољно дуго Васићева књижевност испаштала због његовог друштвено-политичког и идеолошког ангажмана, може ли се говорити о континуитету националне литературе без „Црвених магли“ и „Утуљених кандила“ – нека су од питања за Неду Бјелановић из Института за књижевност, једну од уредница научног скупа и Јану Алексић, ауторку реферата посвећеног Васићевој књизи „Карактер и менталитет једног поколења“.
Ко је овогодишња добитница Нобелове награде за књижевност, да ли је Ани Арно по критеријумима саме књижевности „победила“ фаворите попут Мишела Уелбека, Салмана Руждија и Чарлса Симића – питања су за госте „Орбите“ – Гојка Божовића, уредника у издавачкој кући „Архипелаг“ и Владимира Д. Јанковића, књижевног преводиоца.
На који начин и из ког угла један од наших најнаграђиванијих редитељ чита Чеховљево ремек дело, драму „Галеб“ чијом ће премијером Народно позориште Сомбор обележити 140. година постојања, зашто је „Галеб“ уз „Хамлета“ један од оних текстова од којих се зебе а који истовремено представља врхунац уметничког изазова – са Спутњик открива позоришни редитељ Милан Нешковић.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала