Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Председник о предлогу Немачке и Француске: Приштина не може у УН

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић је навео да је суштина захтева да Србија дозволи да тзв. Косово уђе у све међународне организације и УН, а добила би наводно брзи улазак у ЕУ и вероватно значајну економску корист.
Наша позиција постаје све компликованија. Западне земље ће покушавати да, како они мисле, „реше проблем Косова“ уласком тзв. Косова у УН како би одузели тај аргумент Владимиру Путину и Русији, који могу да се користе тим аргументом, рекао је председник Вучић у обраћању нацији.
Председник је истакао да то конкретно значи да се мења архитектура разговора. Вучић је рекао да је предлог Немачке и Француске предлог о ком морамо да разговарамо и размишљамо.
„Не можете да баците предлог који долази од две најмоћније земље, али нисам сигуран да можемо да га прихватимо“, рекао је Вучић.
Председник је рекао да је највећа грешка била допустити ЕУ да буде место одлучивања о Косову и Метохији, а ЗСО сада не може бити постављена на место дневног реда.
Вучић каже да је рекао да је за Србију, не само због Устава, неприхватљиво да тзв. Косово буде чланица УН и то ће носити своје последице.
„Око 2. новембра очекујте да се донесе одлука о пријему Косова у Савет Европе. Знајте да унапред знамо шта су испланирали“, каже председник Србије.
Он је подсетио да Албанци желе да Срби формирају ЗСО као НВО, али нико их не опомиње због тога.
У другом нивоу, проблеми на Косову и Метохији су такви да готово свакодневно имамо провокације Албанаца упадом њихових полицијских снага на север покрајине, подсећа председник.
„Нама као држави не остаје ништа друго него да се позивамо на међународно јавно право. Сви остали се држе МЈП кад им то одговара“, казао је Вучић.
Он је истакао да је позиција српског народа на КиМ таква да не мора ништа да говори, али ће Србија наставити да помаже свом народу.
„Ми у овом тренутку имамо 8 нота о повлачењу признања тзв. Косова и наставићемо да радимо свој посао“, казао је Вучић и додао да можемо очекивати последице због тога.

О пререгистрацији таблица на КиМ: Ништа не очекујем

Председник је, поводом изјаве шефа Канцеларије ЕУ у Приштини Томаша Суниога да би требало продужити рок за пререгистрацију аутомобила са српских на РКС таблице, рекао да се нада да ће Приштина то урадити, али и да ништа не очекује поводом тога.
Суниог је истакао да мисли да је погрешна одлука владе привремених приштинских институција да српске таблице треба да се промене у РКС у року од два месеца.
На питање новинара да ли је Прагу разговарао са Олафом Шолцем и Емануелом Макроном о њиховом предлогу за КиМ и шта су му рекли, Вучић је рекао:
„Да, разговарао сам са Шолцем и Макроном о КиМ и то је све што могу да вам кажем. На све остало сам већ рекао у свом уводном излагању“, истакао је Вучић.

Предузимао Курти нешто или не, Србима предстоји тешко време

Он је, одговарајући на новинарска питања, рекао и да не зна да ли ће до 1. новембра бити одржани неки преговори око пререгистрације таблица на Косову и Метохији и додао да предузимао нешто Аљбин Курти или не, Србима у јужној покрајини предстоји тешко време.
„Не знам да ли ће бити преговора и разговора, видим да им одлично иде та пререгистрација, Срби како су слушали милозвучни глас Аљбина Куртија, њих девет се до сада пријавило за промену таблица, од 9.000 таблица. Сваки хиљадити, толико им је добро ишло до сада“, приметио је председник, преноси Танјуг.
Додао је да то говори довољно о поверењу Срба у Аљбина Куртија и њихове институције.
„Да ли ће нешто да предузме или не, не знам, свакако предузимали или не, Србима предстоји тешко време, као и свима нама, јер шта год да се деси, њихови партнери из Квинте биће уз њих, како год“, указао је председник.
Председник Србије Александар Вучић се обраћа јавности. - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
СРБИЈА
Не мењамо политику Србије према Русији - настављамо овако док штета не буде неиздржива /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала