Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија гради нафтовод до Мађарске

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
Морамо да кренемо у диверзификацију извора нафте. Србија ће кренути у изградњу нафтовода ка Мађарској, рекао је председник Александар Вучић.
Србија годинама има само један нафтовод „Јанаф“ и он иде преко Хрватске, подсећа председник, а Хрватска се показала као непоуздан снабдевач.
„Уложићемо 12 милијарди у инфраструктуру у наредних 6 година“, најавио је он.
„Идеја је да градимо нафтовод и кроз Северну Македонију до Луке Драч, како бисмо премрежили нашу земљу нафтоводом. Могао би да кошта до 100 милиона евра“, рекао је Вучић.
Он је нагласио да смо до сада урадили све што је могуће и да нафте имамо довољно за 75 дана уколико би нам било ко прекинуо доток нафте, и 59 дана за бензин.
„Радимо на новим складиштима нафте. Постоје две понуде. Један је британски предлог, али они траже посебне услове за арбитраже и понуду конзорцијума наших нафташа“, рекао је он.
У овом тренутку имамо највеће резерве гаса, саопштио је Вучић. Резерве имамо у руском, мађарском делу складишта и у Банатском двору.
„Нисмо могли да се договоримо са руским партнерима да имамо још складишта у Србији. Са 660 милиона тона у сваком тренутку имамо несумњиво два месеца гас, а да нам ниједан кубни метар не дође Турског тока“, тврди председник.
Он је подсетио да је наша цена гаса 330 евра, а у Хрватској 674, у Немачкој 2095 евра.

Са Алијевим до краја године о прикључењу на гасоводе

Председник Србије изјавио је и да ће до краја године у Србију доћи председник Азербејџана Илхам Алијев са којим ће разговарати о прикључењу Србије на гасоводе ТАП или ТАНАП.
Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија, говорећи о гасу, рекао да ће се радити неколико интерконектора, између осталих интерконектор према Бугарској треба да буде завршен у септембру следеће године.
„То нам је важно јер и са те стране можемо да се прикопчамо и на течни гас из Алексадропулоса, а можемо и за све што нам недостаје из уговора са Русима, а предстоје нам и преговори са Алијевим који долази пре краја године у Србију да разговарамо о прикључењу на ТАП или ТАНАП, у зависности у којем делу тог гасовода ће Србија да се прикопча”, рекао је он.
„Такође оно што је ушло у европске планове и захвалан сам ЕУ то је наша интерконекцијска веза са Северном Македонијом која нам је потребна, али ће нам бити важно да градимо и гасни интерконектор, а касније и нафтну везу уколико румунски партнери буду заинтресовани да идемо ка тој страни и уколико ако икада одлуче у БиХ да се гради гасни интерконектор и према њима“ , додао је.
Он је истакао да се ради и на гасификацији у Србији, поменувши Прибој, Александровац, Тутин, Лесковац, југ Србије, уз напомену да је Војводина добро гасификована.
„Разговарамо са Мађарима да се увежемо додатно и још снажније. На столу су предлози да ми постанемо сувласници дела њихових нуклеарних електрана ПАКШ1 и ПАКШ2. Ми бисмо то платили новцем или да они имају удела од неких од наших компанија. Ми бисмо то валоризовали на фер начин“, рекао је Вучић.
Како је рекао, то би нам значило додану сигурност у снабдевању електричном енергијом.
Морамо да повећамо и обновљиве изворе енергије.
„Ту разговарамо и са САД, Норвежанима, Британцима, до Арапских земаља. Размишља се да од оних који су зарађивали на тим изворима енергије у протеклих годину дана наплатимо порез на екстрапрофит“, рекао је Вучић.
Рекао је и да је предлог Министарства енергетике одавно да се ради Ђердап 3, да се ради Бистрица, што нам је, каже, неопходно.
„Рачунајте да само та два пројекта коштају око 4 милијарде евра са свим повећањима цена грађевинског материјала и ту разговарамо са Американцима јер само Американци могу да нам реше сва питања са Румунима. Две су њихове компаније заинтресоване за то. И то ћемо свакако радити“, рекао је Вучић.
Каже да ће у наредном периоду, што се тиче нафте, разговарати са другим партнерима и Индијцима и Кинезима о изградњи још једне рафинерије на територији Србије да бисмо имали могућност да прерађујемо и друге типове нафте
„Имамо могућност да довозимо нафту и из Венецуеле и из Ирана и са много других места под најповољнијим условима, али због тога што су нам сви капацитети заузети у рафинерији и зато што имамо само једну рафинерију у Панчеву ми те погодности не можемо да искористимо“, објаснио је председник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала