- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија тешко може до азербејџанског гаса из гасовода ТАП

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
Председник Скупштине Удружења за гас Србије Војислав Вулетић изјавио је данас да Србија не би могла да се повеже на гасовод ТАП, који води гас од налазишта у Азербејџану до Грчке и Италије јер је сав гас који иде њиме закупљен, док ће за изградњу новог азербејџанског гасовода ТАНАП бити потребне године.
„ТАП транспортује 15 милијарди кубних метара гаса годишње из налазишта Шах Дениз, али се за њега тешко може уговарати нека количина гаса, јер је то већ резервисано за Грчку и Италију, али за ТАНАП ћемо моћи да се вежемо кад буде изграђен и ако буде пролазио преко Грчке и Бугарске“, рекао је Вулетић за Танјуг.
Он је нагласио да је много тога у вези с тими гасоводом непознаница, јер лежиште Шах Дениз 2 у Азербејџану још увек није дефинисано, односно не зна се његов капацитет, нити како ће гасовод бити грађен, с којим капацитетом и где ће пролазити.
Вулетић је рекао како постоји могућност да се прави регионални гасовод који би спојио каспијска налазишта гаса са медитеранским и блискоисточним.
„Највеће налазиште је између Сирије, Израела и Кипра, али истраживања и договори о томе ће трајати годинама, па то није тако једноставно“, рекао је Вулетић.
Он је међутим додао да су председници Србије и Азербејџана Алекснадр Вучић и Илхан Алијев вероватно већ разговарали о будућем гасоводу ТАНАП и прикључењу Србије на њега, чим је Вучић данас најавио посету Алијева Србији до краја године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала