- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон дао зелено светло: Активност НАТО-а у Црном мору угрожава безбедност Крима

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаСитуација на граници Крима и Украјине
Ситуација на граници Крима и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
У црноморском региону већ извесно време изузетно је активна НАТО авијација што угрожава безбедност Крима, оцењују за Спутњик војни експерти, истичући да ће Русија учинити све да заштити своју територију: биће активиране резерве за рад система противваздушне одбране и појачано присуство противтерористичких јединица.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев упозорио је да активност земаља НАТО-а у Црноморском региону озбиљно угрожава безбедност Крима.
„Озбиљан извор опасности представља активност земаља НАТО-а у црноморском региону“, изјавио је Патрушев у Севастопољу, током саветовања о безбедности Крима.

Велико присуство НАТО авијације

Како каже за Спутњик руски војни историчар Јуриј Кнутов, у црноморском региону изузетно је присутна НАТО авијација која се бави пре свега извиђањем региона.
„Турска је практично у складу са Конвенцијом из Монтреа блокирала пролаз и руских, и НАТО бродова у црноморски басен. Русији то не смета јер се већина наше флоте налази у Севастопољу. Бродови НАТО-а тренутно не улазе у црноморски басен, али је зато активна НАТО авијација: од беспилотних летелица, до извиђачких и борбених авиона“, објашњава стручњак, додајући да је већина противничких авиона задужена за извиђање територије црноморског басена.
Са овом оценом слаже се и руски војни експерт Алексеј Леонков. Према његовим речима, активност НАТО авијације у црноморском региону потврђује присуство система за извиђање који уопште не напуштају ваздушни простор у близини Крима.
„Осим Велике Британије и Сједињених Држава, у црноморском региону веома је активна Немачка, као и Румунија која обезбеђује своје аеродроме за системе извиђања. Све информације које, рецимо,Вашингтон и Лондон прикупе о активностима руских трупа, укључујући и координате војних објеката, све то прослеђују украјинској држави“, објашњава саговорник Спутњика, додајући да се под војним објектима не подразумева само копнени објекат, него и база руске Црноморске флоте.

„Вашингтон дао зелено светло“

Присуство авијације НАТО, опасност од напада терористичких организација, као и нови амерички пакет војне помоћи Украјини у износу од 625 милиона долара, који садржи четири система „Хајмарс“, 32 јединице артиљеријског оруђа и 200 оклопних возила, према речима Кнутова, може да доведе до ескалације сукоба у Црноморском региону.
„Уз помоћу беспилотних летелица и ракета „Хајмарс“, напад на Крим је сасвим могућ. Американци практично изјављују да се не противе гранатирању територије која је руска, а коју они сматрају украјинском. Односно, опасност од употребе ракета и дронова значајно расте, а постоји и претња и од терористичка активности диверзантских група“, констатује Кнутов.
Стручњак подсећа да су Американци пре око годину дана у Румунији обучавали Украјинце за слетање на територију Крима и извођење терористичких акција против аеродрома, путева, мостова, војних објеката..
„Сада ће ова терористичка обука коју су прошли украјински специјалисти бити потребна због чињенице да је Вашингтон дао зелено светло за дејства украјинских јединица против Крима“, објашњава Кнутов.

Русија ће заштити своју територију – Крим

На питање како ће Русија заштити Крим од могућих напада терористичких организација, НАТО земаља и оружаних снага Украјине, Кнутов каже да ће Русија свим расположивим силама бранити своју територију.
„Мислим да ће прво бити активиране резерве за рад система противваздушне одбране. Што се тиче Кримског моста, овде су такође појачане мере. Осим тога, потребно је појачати активност противтерористичке јединице“, наглашава наш саговорник.
Патрушев је упозорио на то да на Криму постоји висок ниво опасности од тероризма у светлу руске специјалне војне операције и нагласио да је потребно под хитно отклонити пропусте у безбедности.
„Захваљујући ефикасним дејствима специјалних служби органа безбедности спречено је 12 терористичких злочина“, рекао је Патрушев, истакавши да су спречена дејства терористичких организација као што су „Десни сектор“, „Хизб ел Тахрир ел Ислами" и "Исламска држава" (забрањене у Русији), које су припремале терористичке нападе на Криму.
Он је упозорио да на низу потенцијално опасних објеката нема физичке заштите и техничких средстава безбедности.
Патрушев је истакао да се повећао ниво опасности на саобраћајним објектима на Криму, као и да је порасла вероватноћа од напада беспилотним летелицама.
„Анализа ситуације у сфери заштите саобраћајне безбедности Крима и Севастопоља сведочи о повећаној опасности од злочиначких дејстава на објектима саобраћајне инфраструктуре и саобраћајним средствима“, изјавио је он.
Према његовим речима, на Криму је знатно повећан број злочина извршених уз коришћење оружја, муниције и експлозивних супстанци.
„Молим руководиоце региона да под хитно отклоне те недостатке. Важност таквог рада условљена је високим нивоом диверзионо-терористичких опасности у светлу спровођења специјалне војне операције у Украјини“, нагласио је Патрушев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала