- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Вођен језуитском логиком, Борељ присиљава независну БиХ да приступи антируском табору

© Sputnik / Evgeny BiyatovРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2022
Пратите нас
Изјава високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља после избора у Босни и Херцеговини још једном потврђује охол однос Брисела према сувереним државама, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова..
Следећи потпуно језуитску логику, Борељ на бази изборне воље бирача позива на одговорност власти БиХ за реализацију европске перспективе, обећавајући земљи економски процват, а при томе фактички присиљава независну државу да приступи антируском табору, навела је Захарова.
„Поново видимо како ЕУ грубо крши принципе Повеље УН и Завршног хелсиншког акта ОЕБС из 1975. Године о сувереној равноправности држава, поштовању права неодвојивих од суверенитета. Кандидатима за ЕУ се намећу одлуке и приступи који нису увек у складу са националним интересима“, навела је портпаролка.
И све то имајући у виду да процес приближавања тих држава ЕУ не доноси очекивану стабилност и економски раст, истакла је она и додала да вишедеценијска доминација ЕУ у економској сфери у БиХ није пречила индустријски пад, затварање великих предузећа способних да буду конкуренција бизнису у ЕУ, пад стандарда грађана, одлив радне снаге у земље ЕУ.
„Евроинтеграције нису биле и не могу бити универзални лек за све проблеме“, рекла је Захарова.
Како је навела, Борељ цинично говори о „неповерењу“ становништва према институцијама БиХ иако је управо Запад изазвао несугласице у земљи.
Довољно је сетити се бившег високог представника Валентина Инцка који је без консултација са члановима одбора Савета за имплементацију мира увео кривичну одговорност за негирање „геноцида“, као и покушаја да се на његову функцију постави нови представник, без сагласности СБ УН, додаје се у саопштењу руског Министарства.
„Све то је довело до ескалације унутарполитичке ситуације у земљи без преседана у послератном периоду и до парализе рада државних институција“, истакла је Захарова.
Уместо менторских позива властима БиХ и покушаја да очувају у земљи руковођење споља, ЕУ треба да се сети да је неопходно показати поштовање према суверенитету балканских држава и њиховом праву да воде самосталну унутрашњу и спољну политику.
Подсетимо, Борељ је изјавио да ЕУ поздравља одржавање општих избора у БиХ.
„Грађани БиХ су искористили своје демократско право да гласају за власт и они ће сада имати одговорност да испуне њихову тежњу која укључује интеграцију у ЕУ, економски просперитет, као и суочавање са негативним глобалним утицајем руског агресора у вези са ратом у Украјини“, наводи се у саопштењу Бореља после избора у БиХ .
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала