- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Аустрија бира новог председника

© AP Photo / Amel EmricГласање
Гласање - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
У Аустрији су јутрос у шест сати, када су отворена прва биралишта, почели председнички избори, на којима право гласа има више од 6,3 милиона грађана старијих од 16 година.
Прва изборна места у шест сати отворена су у местима Еуратсфелд и Винернојштат, као и Пфундсу, преноси Танјуг.
Неколицина бирачких места отворено је пола сата касније, да би већина отворила врата између седам и осам сати.
Такође, и време затварања се разликује - док у Бечу и Инзбруку, као и две општине у Доњој Аустрији гласање траје до 17 часова, у покрајини Форарлберг гласачка места затварају се већ у 13 часова, а у свим осталим покрајинама најкасније у 16 сати.
Први резултати се очекују одмах после 17 часова, а прелиминарне резултате ће објавити око 20 часова министар унутрашњих послова Герхард Карнер.
У оквиру привремених резултата неће бити обухваћени гласови послати поштом, пошто се 15 одсто гласача одлучило за ту врсту гласања.
Ове године председничке изборе обележава и висок број гласова путем поште, пошто је такву могућност изабрало готово милион људи, односно 958.136.
То значи да, ако би неко од кандидата освојио нешто мање од 50 одсто гласова, могло би да се деси да пребројавање гласова доспелих поштом значајно утиче на прелажење прага потребног за победу у првом кругу.
Главни фаворит на данашњим изборима је актуелни шеф државе Александер Bан дер Белен.
Док је готово извесно да ће актуелни председник, који се кандидује за други мандат, победити на овим изборима, једина непознаница је да ли ће то успети у првом кругу, или ће за четири недеље бити потребан други круг гласања.
Са седам кандидата гласачки листић је дуг као никада до сада, од када је уведен директан избор шефа државе.
Ван дер Белен је у изборну трку ушао као нестраначки кандидат, који ужива подршку Зелених, чији је некада био лидер, и непосредно од Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) и НЕОС-а.
Владајућа Народна партија (ОВП) није желела да учествује са сопственим кандидатом на председничким изборима, јер је неписано правило да актуелни председник осваја други мандат.
Само је, од већих партија, Слободарска странка (ФПО) одлучила да уђе са својим кандидатом у изборну трку, а то је учинила кандидујући дугогодишњег посланика Валтера Розенкранца.
Остали кандидати су независни кандидати који су прикупили довољан број од 6.000 потписа подршке.
Тако се кандидују лидер ванпарламентарне “Партије пива“ Доминик Влазни, шеф антиваксерске странке “Људи, слобода, основна права” (МФГ) Михаел Брунер.
Поред њих у изборну трку су ушли некадашњи политичар Гералд Грос, адвокат Тасило Валентин и произвођач ципела Хајнрих Штаудингер.
Кандидати десног политичког спектра Розенкранц, Грос, Валентин, Брунер и Штаудингер, најављивали су током предизборне кампање да би по доласку на власт одмах отпустили владу због тврдњи да није способна да управља кризом, а кандидат ФПО и због кршења неутралности санкцијама против Русије и подршком Украјини.
У последњим истраживањима јавног мњења Ван дер Белен води са 56, односно 58 одсто гласова .
На другом месту, у истраживањима, је кандидат ФПО Розенкранц са 16 процената.
Уколико Ван дер Белен не освоји апсолутну већину на данашњим изборима, то би била новина, јер су у прошлости увек тренутни председници у трци за други мандат добијали више гласова него када су се кандидовали за први мандат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала