- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Демонско пиле“ – пронађене кости птице за коју би ној биo „мала маца“ /фото/

CC0 / Pixabay / Фосилизован отисак стопала
Фосилизован отисак стопала - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
Кости пара ногу које би могле да припадају највећој птици у историји наше планете откривене су на локалитету у централној Аустралији. Научници се надају да ће открити друге делове тела и саставити комплетнију слику како буду откопавали даље.
Стиртонова громовита птица (dromornis stirtoni) је по речима палеонтолога „есктремни еволутивни експеримент“ и нека врста скрпљеног пачверка различитих анатомских особина.
Њен преувеличани кљун „искаче“ из релативно мале лобање, која се налази на висини од три метра од тла, а све заједно тежи око пола тоне.
Да све буде још апсурдније, ови осам милиона година стари џинови су заправо рођаци модерних кокошака и патака.
Иако је несумњиво да су ова „демонска пилад“ тешка категорија у свету птица, прецизно мерење њихове величине од хрпе костију је лакше рећи него учинити.
Први пут су остаци ове масивне нелетачице пронађени на артикулисан начин, у положају у ком су биле док су биле део живе птице.
„То значи да је леш био читав када је затрпан. Пронашли смо само ноге јер смо до те дубине дошли. Врло вероватно да ћемо већи део костура, ако не и цео, тек открити“, каже палеонтолог Адам Јетс.
Фосилизоване кости откривене су у резервату Алкута, познатом локалитету око 190 километара североисточно од Алис Спрингса, у којем је највећа концентрација остатака копнених кичмењака у читавој Аустралији, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала