- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

На тањиру се сервира љубав, а Путин је желео наша јела

© SputnikМилош Јовановић и Марина Рајовић
Милош Јовановић и Марина Рајовић - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
Са 21. годином је постао најмлађи главни кувар једног од најпознатих ресторана у Београду. Милош Јовановић, упркос титулама, себе и даље зове куваром, а успех дугује томе што је, како каже, главни зачин у његовим јелима љубав која је покретач свега. Међу многима, у његово умеће се уверио и руски председник Владимир Путин.
Зову га куварским алхемичаром који сматра да када сервирате храну тањир мора да пева, да се осмехује. Рођен пре 45 година у Београду, Милош у емисији „Док анђели спавају“ Марине Рајевић Савић, не пориче да човек мора да се роди за тај посао, али да то није и довољно.

Духовна храна и љубав најважнији

Да би успео мора да има велику љубав према томе, јер куварство није тако лаган занат као што људи мисле. Неопходна је и вере у себе, а он, пак, не може ни без вере у Бога, без чега не започиње и не завршава дан са својим укућанима, супругом и ћерком Милом.
За последњих 10-15 година обишао је, каже, све наше светиње, наравно и Хиландар са чијим монаштвом има посебне везе. Када је крочио на земљу Свете горе никада, додаје он, није био ближи са Богом него тада.
Духовна храна је најбитнија да би човек одржао себе и своју породицу и остао ментално и душевно здрав, што је увек најбитније, посебно у оваква времена“, истиче Јовановић.
Каже да је схватио да смо сви ми покретни контејнери и ако се не чистимо на време правимо проблем и себи и својој породици и околини.

У љубави са шерпама и храном којој прича

„Битно је колико љубав имаш у себи и шта пружаш другоме и како радиш. Без љубави за кување оброк никада неће изгледати онако како би требало. Док кувам у љубави сам са својим тигањима, шерпама, лонцима, причам са храном док је спремам и некако уграђујем ту своју енергију у све“, истиче наш познати кувар.
Код јела је најважнија термичка обрада, а то значи укус, али он гледа да му сваки тањир буде као уметничка слика, да човек прво нахрани очи и душу.
По рецептима је радио само када је почињао да се бави куварством, а после је све била нека његова модификација коју су други ценили. О томе говоре бројне медаље, пехари, признања са многобројних такмичења широм света. Ипак напомиње да је то што је са 21. годином постао шеф кухиње био сплет околности и да прави шеф сазри тек са 30 и више година.
Доскорашњи председник Асоцијације шефова кувара Србије, а тренутно лиценцирани судија на светском нивоу, указује на то какав је он у кухињи.

Путин је тражио домаћа јела

Не волим гордост, код мене у кухињи не постоји вика, галама, псовке никако. Ауторитет сам изградио знањем, а не страхом“, каже Јовановић који када уђе у кухињу гледа да сваког загрли, јер је тај пренос енергије јако битан да сви функционишу сложно и да се дан заврши успешно. Сви смо ми људи са проблемима, али када дођем на посао да једни другима пренесомо енергију, ако има проблема одмах да то решимо, кратак петоминутни договор, без сујете и примитивизма.
А његов рецепт за успех у куварству је у минимализму и када су ствари једноставне и сажете. Што више компликујеш – комбинујеш ово са овим и оно са оним, питање је шта на крају буде. У његов рецепт су се уверили многи домаћи и инострани ваћни гости, наше познате јавне личности.
Кувао је и за Путина и истиче да је било занимљиво што је желео да му буду послужена наша домаћа јела.

Зашто су бољи кувари мушкарци

Јовановић објашњава и зашто су у 90 одсто случајева мушкарци шефови кухиња па и бољи кувари. Зато што је то и физички и ментално јако напоран посао, када треба за једно вече избацити и 200 тањира а да гост буде задовољан. То уме да буде фрустрирајуће у неком тренутку, зашта је потребна и физичка снага и ментална издржљивост, да не поклекнете.
Ипак у његовом дому две трећине јела, каже, спрема његова супруга Драгана, иначе адвокат. Она каже да би било превише и да се он, након посла, кувањем бави и у кући. Додаје да ипак на крају она ту буде тек помоћно особље, а да Милош најчешће улети у кухињу да дода ту посебну чаролију јелу.
Погледајте целу емисију:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала