- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили како бука утиче на здравље

CC0 / / Бука
Бука - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
Канадски истраживачи су открили вишеструке здравствене ризике са којима се суочавају људи који живе у близини бучних места.
Истраживачи са Универзитета у Монтреалу у Канади недавно су истраживали ефекте градске буке које оставља на људско тело и открили да су нивои буке изнад 40 децибела ноћу и 55 децибела током дана повезани са кардиоваскуларним обољењима, умором, стресом и поремећајем сна. Бука такође изазива поремећаје расположења.
Научници су анализирали здравствене податке око 1,1 милиона људи који живе у Монтреалу од 2000. до 2014. и открили да је сваки пораст нивоа буке за 10 децибела повезан са већим ризиком од можданог удара код људи старијих од 45 година. Утврђено је да ризик од развоја болести порастао за шест одсто.
У студији се наводи да су људи у Монтреалу који живе у близини ауто-путева, аеродрома и железница највише изложени буци и под већим ризиком од можданог удара.
Хронична изложеност буци између 85 и 105 децибела такође може довести до дуготрајног губитка слуха. Све изнад 105 децибела доводи вас у опасност од развоја тинитуса и губитка слуха.
Студија је објављена у часопису „Нојз енд хелт“.
Буђење - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
ДРУШТВО
Како савладати јутарњи умор и после 7 или 8 сати спавања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала