- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Појавила се џиновска бубашваба 80 година након што је изумрла

© AP Photo / MANUEL BALCE CENETAБубашваба
Бубашваба - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
Јединствену бубашвабу, која је живела на острву Лорд Хау у Аустралији и која се сматрала изумрлом од тридесетих година прошлог века, поново је открио један студент биологије.
Велику бубашвабу без крила која се храни дрветом, Panesthia lata, открио је Максим Адамс, студент Универзитета у Сиднеју, испод камења у близини стабла бањана у Северном заливу.
Ове бубашвабе су некада живеле широм архипелага, али су након доласка пацова на острво 1918. године почеле да нестају.
„Опстанак је одлична вест, јер је прошло више од 80 година откако је бубашваба последњи пут виђена“, рекао је председник одбора острва Лорд Хау Атикус Флеминг.
„Острво Лорд Хау је заиста спектакуларно место, старије је од острва Галапагос и дом је 1.600 аутохтоних врста бескичмењака, од којих се половина не налази нигде другде у свету“, навео је он.
Бубашваба је дугачка између 22 и 40 милиметара, са металном бојом тела која варира од црвенкасте до црне.
Аустралија је дом за 11 врста бубашваба Panesthia, које су моћни планински копачи који се хране трулим трупцима у кишним шумама и отвореним шумама на северној и источној обали Аустралије. Они носе у својим цревима специфичне микроорганизме који помажу у варењу целулозе у дрвету.
Научници кажу да су ове бубашвабе важне за одржавање здравог екосистема на острву. Помажу да се убрза разлагање дрвних остатака и такође су извор хране за друге врсте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала