- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Омиљени Федереров Србин за Спутњик – Марко из Београда открива шта Швајцарац мисли о Србима

© Фото : Марко РадовановићМарко Радовановић и Роџер Федерер приликом једног од бројних сусрета у Дубаију
Марко Радовановић и Роџер Федерер приликом једног од бројних сусрета у Дубаију - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
Марко Радовановић је Србин чији је живот права филмска прича. Као тинејџер био је тениски репрезентативац Југославије, а онда га је пут одвео у Америку и затим Дубаи где је имао прилике да упозна Роџера Федерера и постане његов омиљени Србин. Марко је за Спутњик говорио о познанству са Федерером, али и о његовом односу према Новаку Ђоковићу.
Роџер Федерер опростио се од тениса после каријере која је трајала 24 године, а за све то време један део његове личности остао је енигма. Увек строго фокусиран на рекет и лоптицу, спреман да игра најелегантнији тенис у историји тог спорта, славни Швајцарац окружио је себе са малим бројем људи који су имали увид у његов карактер ван терена у приватном животу.
Један од људи у том малом кругу био је Србин Марко Радовановић, бивши тенисер који данас ради у једном тениском клубу у Дубаију.

Тенисер у успону

Марко Радовановић рођен је у Србији где је одрастао и бавио се тенисом. Круна успеха стигла је у тинејџерским данима када је са 16 година постао репрезентативац Југославије у категорији до 16 и 18 година.

„Отац ми је био каратиста Партизана, ја сам играо тенис, био сам репрезентативац Југославије до 16. и 18. године. Касније сам отишао на колеџ, имао сам тениску стипендиу у Тенесију где сам дипломирао“, почиње Марко причу за Спутњик из далеког Дубаија.

Марко Радовановић као млади тенисер
Марко Радовановић као млади тенисер - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Марко Радовановић као млади тенисер
Неко време после студија провео је радећи у Америци, а онда се преселио и почео да ради у Дубаију за компанију која се бави тениским менаџментом. Сплетом невероватних околности 2015. године упознао је Роџера Федерера јер председник компаније није био у могућности да тренира са децом Швајцарца и тако је тај посао запао Србину.

Први сусрет са Федерером

Марко је пред први сусрет са великаном белог спорта имао трему, али је она брзо нестала и развило се велико пријатељство пуно обостраног поштовања.

„Федерера сам упознао 2015. године у Дубаију у тениском клубу „Мадинат“, иначе најексклузивнијем клубу у Емиратима и једном од најексклузивнијих у свету. Радио сам за „Питер Бурвас“ компанију за тениски менаџмент чији је председник тренирао Федeрерову децу. Морао је да путује те године и оставио ми је да ја њих тренирам, а сарадња се наставила и наредне три године. Прихватио сам то, међутим први час уопште није био лак. Федерер је на пола часа ушао и сео ту поред терена, а мене је облио хладан зној јер, ипак је то Роџер Федерер, један од највећих свих времена“, описао је Марко први сусрет са легенардним Швајцарцем.

Ипак, убрзо је хладан зној нестао,а на лицу се раширио осмех. Федерер је примерио трему код српског тренера и трудио се да га опусти.
„Међутим, био је супер, смејали смо се и шалили, опустио ме је. Сваки следећи пут је било све боље, направио сам добар однос са девојчиама близнакињама, са њим и Мирком, јако су ме заволели. Доста је томе допринео Иван Љубичић, заједно смо одрасли у Југославији, знамо се цео живот ту ми је мало и он помогао“, истакао је Радовановић.
© Фото : Марко РадовановићМарко Радовановић и Роџер Федерер у Дубаију
Марко Радовановић и Роџер Федерер у Дубаију - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Марко Радовановић и Роџер Федерер у Дубаију
Тренинзи са близнакињама обиловали су позитивом и смехом.
„Рад са девојчицама је био забаван, увек су биле спремне за шалу, пуне енергије. Биле су мало несташне, али у позитивном смислу. Смејали смо се често на терену ја, Роџер и Мирка“, присетио се Марко.

Какав је Роџер Федерер?

Роџер се према Марку односио као према веома блиској особи у свом животу, због чега је српски стручњак упознао и страну тениске легенде ван терена. Радовановић тврди да је Федерер изузетно приземан и да иако се некада у јавности стиче погрешна слика он није арогантан и надмен.
С обзиром да је Роџер знао одакле Марко долази често су причали о српским спортистима за које је швајцарски ас имао само речи хвале.
„Најчешће је долазио у децембру после чега је ишао на Аустралијан опен. Сваки пут кад би одлазио увек би оставио поклоне за мене. Обавезан је био шампањац уз швајцарске чоколадице. Јако су нормални и приземни људи, нисам никада осетио трунчицу надмености. Увек је хвалио све наше тенисер и говорио како смо велика спортска земља. Зна све псовке на српском и хрватском, смејали смо се много“, открио је Марко.
Сарадња са Федерером много је помогла Марку да изгради имиџ. Роџер му је доводио нове клијенте, а за Србина се прочуло у тениском свету.
„Били су јако задовољни са мном. Почели су да ме препоручују свим пријатељима који су из Швајцарске долазили у Дубаи да их ја тренирам. И дан данас имамо сјајан пријатељски однос. Једном ми је рекао да ће питати Новака да га ја тренирам“, кроз смех се присетио Марко.

„Омиљени Србин“

О томе какав однос имају довољно говори да је Федерер познаницима у Дубаију често говорио да му је Марко „омиљени Србин“.
Српски тренер открио је и да Роџер гаји велико поштовање према Новаку Ђоковићу и да је увек истицао како је српски ас велики шампион. Тиме је уклонио сумње да између Новака и Роџера влада непријатељство и нагласио да је се шампиони цене и поштују као велики ривали.
Федерер је једном приликом био у једном тениском клубу у Дубаију где је рекао да сам му ја омиљени Србин. Морам да истакнем да је сваки пут све најлепше причао о Новаку и говорио како је велики шампион“, истакао је Радовановић.
За Марка се прочуло, а његово име стигло је и до Новака који га је такође упознао у Дубаију. Бивши тенисер имао је прилику да доста времена проводи са српским асом за кога таокђе има само лепе речи.

Сусрет са Новаком и откриће

Приватно је, како тврди Марко, Новак као и пред камерама изузетно харизматичан и зрачи позитивном енергијом.
„Са Новаком имам искуства. Долазио је у мој клуб, то је један предиван, дарежљив човек. Увек спреман да помогне и има невероватну харизму. Сарађивао сам са Новаковим менаџерима од 2016. до 2020. године. Када год би Ђоковић долазио у Дубаи помогао сам менаџерима око букирања терена и свега што му је требало“, објаснио је Марко.
Уверио се и у Новакове тренерске спосбоности о којима се мало зна, а које су према његовим речима из угла стручњака фасцинантне.
„Држао сам час тениса Новаковој деци са њим и никада нисам видео да је неко био бољи тениски тренер са децом, пријатно ме је изненадио. И даље сам у контакту са људима из његовог окружења који су ми велика подршка“, открио је Радовановић.
© Фото : Марко РадовановићМарко Радовановић на тренингу са Новаком Ђоковићем у Дубаију
Марко Радовановић на тренингу са Новаком Ђоковићем у Дубаију - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2022
Марко Радовановић на тренингу са Новаком Ђоковићем у Дубаију
Марко је желео да пружи подршку српском асу због свега што га је задесило почетком године на Аустралијан опену, али и касније током сезоне када му није било дозвољено да игра у Индијан Велсу, Мајамију и УС Опену.
„Јако ми је жао због свега што се десило најпре у Аустралији, криво ми је што су га намучили, али сигуран сам да ће му се све вратити јер он то заслужује“, поручио је Марко.

Место у Роџеровој биографији

Као знак захвалности после дугогодишње сарадње име Марка Радовановића има своје место у биографији Роџера Федерера.
„Моје име налази се у биографији Роџера Федерера „Мастер“ коју је писао Кристофер Клер, новинар Њујорк Тајмса. Он је долазио у Дубаи да ме интервјуише, остали смо у контакту, а ја нисам ни знао да ћу се наћи у књизи. Захвалан сам за цео живот на томе“, закључио је из Дубаија за Спутњик Марко Радовановић.
Данас је Марко тениски директор у компанији у којој је почео каријеру као тренер.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
СПОРТ
Неће бити нове неправде према Ђоковићу
Грчки тенисер Стефанос Циципас - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
СПОРТ
Циципас се поклонио Ђоковићу: „Човече, никада нећу престати да ти честитам“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
СПОРТ
Још једна, 90. титула! Страшни Новак „почистио“ и Циципаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала