- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Кишињеву настављени антивладини протести

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаДемонстранти и шатори на протесту опозиције у Кишињеву
Демонстранти и шатори на протесту опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
Око 60 хиљада људи незадовољних растом цена и радом проевропске владе Молдавије учествује у недељу на протесту опозиције у центру Кишињева.
„На митингу се окупило око 60 хиљада људи. Још шест до девет хиљада није успело да дође на протест, пошто им полиција није дозволила да дођу аутобусима у Кишињев“, саопштио је један од лидера протеста Дину Цуркану.
Протести се одржавају испред зграде администрације председника и парламента. Демонстранти носе заставе Молдавије и скандирају „Доле Маја Санду!“, „Доле влада“, „Оставка“, „Превремени избори“. Окупљенима се обраћају посланици из партије „Шор“ и Партије комуниста.
Саобраћај у околним улицама где се налази парламент и председничка палата је затворен.
Осим тога, опозиција је властима поставила нове захтеве. Они се односе на исплату обештећења грађанима због поскупљења струје и гаса, чија је цена од прошле године порасла скоро седам пута. Демонстранти су тражили и повећање новчане помоћи угроженим категоријама грађана.
Протестне акције у Молдавији почеле су летос и одржавале се у Кишињеву и аутономији Гагауз. Демонстранти оптужују проевропске власти да нису у стању да се изборе са економском кризом, указују на раст цена, као и на нагли пад животног стандарда. Руководство земље критикује се због неспремности да преговара о бољим ценама гаса са Русијом, као и због политичког притиска на опозицију, чији се лидери приводе. Раније су ухапшени бивши председник републике Игор Додон, потпредседница странке „Шор“ Марина Таубер и други.
Протести у Кишињеву, Молдавија - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2022
СВЕТ
„Мењамо Санду за огрев!“: У Молдавији одржани велики протести
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала