- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Важан стратешки објекат: Зашто се Запорошка нуклеарка не сме вратити под контролу Украјине

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПрипадник руске војске на улазу у Запорошку нуклеарну електрану
Припадник руске војске на улазу у Запорошку нуклеарну електрану - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
Пратите нас
Запорошка нуклеарна електрана је важан стратешки објекат и због тога, како оцењују за Спутњик руски експерти, украјинске власти поново покушавају да је врате под своју контролу гранатирајући место Енергодар. Међутим, ово је још један у низу њихових неуспешних покушаја јер, како истичу, нуклеарку штити руска артиљерија, авијација и копнена војска.
Члан главног савета Запорошке области Владимир Рогов сматра да гранатирањем града Енергодара украјинске власти „испипавају територију“ како би поново покушале да искрцају трупе на територији око нуклеарке.

Важан стратешки објекат

Како каже за Спутњик Андреј Головатјук, пуковник у резерви и члан председништва организације Официри Русије, Запорошка нуклеарна електрана је изузетно важан стратешки објекат.
„Ова електрана снадбева електричном енергијом већи део украјинске државе. Сходно томе, ако се буде налазила под контролом Русије и руских оружаних снага, Кијев то виде као могућност за економски притисак на Украјину. Јер у било ком тренутку Русија може престати са испоруком електричне енергије Украјини. Због тога Украјинци покушавају да поврате контролу над нуклеарком како би осигурали своју економску безбедност“, објашњава Головатјук.
Са овом оценом слаже се и водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин. Према његовим речима, то што се Запорошка нуклеарна електрана налази под контролом Русије, Украјинци виде као економски удар за њихову државу.
„Запорошка нуклеарка је изузетно важан стратешки и инфраструктурни пројекат. Ако Русија донесе одлуку да нуклеарна електрана престане са радом, део украјинске државе може остати без електричне енергије. Због тога се украјинске власти сада баве уценама како Русије, тако и Европе“, констатује саговорник Спутњика.
Блохин додаје да није искључено да ће украјинске трупе поново покушати да гранатирају нуклеарку.
„У том случају може да дође до велике катастрофе. Кијев би онда покушао да сву кривицу пребаци на руску државу, а након тога би Американци Русији залепили етикету „терористичке државе“. А они то покушавају да ураде већ неко време“, износи опасни сценарио Блохин.

Русија штити Запорошку електрану

Украјинске власти су, према речима Головатјука, већ неколико пута гранатирале Запорошку нуклеарну електрану и покушавале да искрцају своје трупе на територији овог објекта.
„Украјинци су већ неколико пута покушали да искрцају трупе, али се сваки покушај неуспешно завршио. Они ће то наставити да покушавају... Није искључено чак ни да приликом покушаја да заузму електрану одлуче да детонирати неку мању нуклеарну бомбу и за то оптуже Русију. Зато Запорошка нуклеарна електрана никако не сме да се врати под контролу Украјине“, упозорава стручњак.
Головатјук скреће пажњу да украјинско гранатирање Запорошке нуклеарне електране излаже опасности не само Украјину, него и целу Европу.
„Уништавање складишта нуклеарног горива могло би да доведе до драстично веће катастрофе од оне у Чернобиљу“, наглашава стручњак.
На питање како ће Русија штитити Запорошку нуклеарну електрану од гранатирања украјинских трупа и покушаја враћања под њихову контролу, Головатјук констатује да руска држава има довољно снага и средстава да заштити нуклеарку.
„Током претходних покушаја да се заузме нуклеарна електрана коришћена су сва средства: од артиљерије, авијације, копнене војске до Националне гарде. Према томе, сматрам да су ове снаге сасвим довољне да осигурају безбедност нуклеарне електране“, истиче стручњак.
Према речима Владимира Рогова, више од 450 добро обучених представника елитних јединица пристигло је у део Запорошке области који контролише Кијев. Како каже, план форсирања Дњепра развијају британске обавештајне службе.
Треба напоменути да је председник Русије Владимир Путин наложио да се Запорошка нуклеарка стави под контролу руске државе.
У указу, Влади Русије се налаже да обезбеди усппостављање федералног власништва над објектима коришћења атомске енергије Запорошке нуклеарне електране и друге имовине неопходне за спровођење њене делатности, као и да се предузму мере у циљу стварања савезног државног унитарног предузец́а „Запорошка нуклеарна електрана“ у циљу осигурања безбедности објеката употребе атомске енергије Запорошке нуклеарне електране.
Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета један гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала због тога што украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
РУСИЈА
„Кијевски режим признао своје злочиначке замисли“: Захарова оптужила Украјину за нуклеарне уцене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала