- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Апсолутни смо победници избора – односи са Вучићем изузетно добри

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је данас на конференцији за новинаре у Београду да је СНСД победио на свим нивоима у РС и да су његови односи са председником Србије Вучићем и даље изузетно добри и принципијелни.
Он је објаснио да је одлучио да одржи конференцију за новинаре у Београду да би егзактним подацима демантовао то што један део јавности и у Србији покушава да створи неповерење у односу на оно што је исход председничких избора у Републици Српској.
Он је подсетио да је на тим изборима учествовао 31 кандидат и да се само један од њих жалио на изборни процес, јер су се већ у предизборној кампањи прогласили за победнике избора, иако се током саме кампање по броју људи на предизборним скуповима СНСД-а и опозиције у истим градовима видело да то није могуће.

„Ја сам дошао овде само због неких од вас који овде упорно спекулишу неистинама и да предочимо чињенице које су несумњиве. Дакле, 98 одсто гласова је пребројано и прелиминарни резултати избора за председника РС говоре да ја имам 29.000 гласова предности и да је то недостижно. Да та два одсто, што је нешто око 12.000 гласова које треба пребројати, сва оду опозиционом кандидату, не би били довољни да промене резултат", истиче Додик.

На питање, да ли је разочаран због тога што овога пута уочи избора није добио подршку председника Србије Александра Вучића, док је таква подршка стигла од Путина и Орбана, Додик каже да Вучић и он немају никакав сукоб и да цени то шта председник Србије чини и за Србију и РС.
„Било је очигледно да је Вучић заузео неутралан став и да нашу сарадњу коју смо имали свих ових година ми читамо на један, а ви овде на неки други начин. И рећи ћу још једном, моја сарадња и моји односи са Вучићем веома су добри. Они су и персонално апсолутно максимални. Са становишта онога што сам радио као српски члан Председништва имали смо значајне политичке сагласности било је и неразумевања али то нисмо истицали. И то показује данас нашу способност да се крећемо и да мала несагласност, каква је око гледања на Кристијана Шмита, на пример, не може да угрози односе који су веома стабилни, веома принципијелни и веома фер", каже Додик.
Он је рекао да поједини медији у РС покушавају да у односе РС и Србије, али и њега и Вучића, унесу неред, што онда пропрате и неки медији у Србији.
Има, каже, неких људи у Србији родом из РС, ангажованих у политици опозиционих странака у РС . Пошто су они део СНС-а , онда неко тумачи да је то званична политика СНС-а, што није случај.

Вучић и ја немамо ниједан проблем

Додик каже да он и Вучић немају ниједан проблем, ниједан раздор и да неки покушавају да га направе и да су пре неколико дана разговарали телефоном и појаснили све те покушаје неких медија да креирају атмосферу како би Вучић требало да се одрекне Милорада Додика и РС.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНеки медији креирају атмосферу како би Вучић требало да се одрекне Милорада Додика и РС
Састанак Милорада Додика и Александра Вучића у Београду - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Неки медији креирају атмосферу како би Вучић требало да се одрекне Милорада Додика и РС
Он истиче да је победу на изборима освојио због подршке народа, зато што за то добија гласове, а не због подршке Вучића, или Путина кога јако поштује.

„Република Српска је одржала изборе и на њима СНСД, партија коју водим, победила је на свим нивоима. Ми смо велики победници ових избора. Победили смо за парламентарну скупштину БиХ, добивши 42 одсто гласова, што је један од најбољих резултата у БиХ. Имамо 27.000 гласова више неко укупно сва опозиција у РС", истиче Додик.

Нагласио је да су добили и 20.000 више гласова него најјача партија у Федерацији БиХ, СДА, која има дупло веће бирачко тело . То се, додаје, одразило и на Народну скупштину у којој имају 30.000 гласова више него сва опозиција заједно.
На изборима за српског члана Председништа БиХ, Жељка Цвијановић испред СНСД је заједно са коалиционим партнерима остварила убедљиву победу.
Када је у питању укупна ситуација у БиХ, то је, каже, подељено друштво и ту нема помоћи јер су је такву наметнули странци.
Док има смисла, он ће се борити, како каже, за уставну и Дејтонску БиХ. Додик сматра, међутим, да Денис Бећировић кога су Бошњаци изабрали у Председништво БиХ, а чија је реторика екстремнија од Изетбеговићеве, само може да допринесе бржем распаду БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала