- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Национализација – оружје у савременом ратовању | Енергија Спутњика

CC0 / пиксабеј / Посао
Посао - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
После ускраћивања виза и(ли) забрана уласка политичарима и власницима капитала из неких земаља у друге, сведоци смо све чешће одлуке одређених западних држава да богаташима из, углавном, Русије одузимају имовину – јахте на пример.
А потом је кренула и национализација компанија које су руске фирме отвориле у некој од, најчешће, западноевропских земаља. Русија је узвратила ударац - национализујући имовину неких страних компанија.
Национализацији приватних компанија прибегавају неке државе и спроводећи процес национализације. Тако Француска и Немачка најављују национализацију (подржављење) својих највеће електроенергетских компанија, ЕДФ-а односно Унипера.
Председник Украјине Владимир Зеленски позвао је украјински парламент да без одлагања усвоји закон о национализацији руске имовине.
И у Србији се, из различитих кругова, чула препорука да држава треба да национализује руско власништво у НИС-у – компанији која је у претежном руском власништву (50 % Гаспромњефт а 6,14% Гаспром).
У овом својеврсном виду економског ратовања забринути су, наравно, власници капитала.
Да ли све ово значи да је угрожено право власништва, хоће ли, ипак, они коју су посегнули за овим видом отимачине морати да врате отето, само су нека од питања на које ћемо одговор потражити од правника и аналитичара Бранка Павловића, који је у данашњој емисији “Енергија Спутњика” гост Јелице Путниковић.
Национализација – оружје у савременом ратовању | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
 - Sputnik Србија
▶️ Ауторске емисије, ексклузивне интервјуе и анализе горућих питања у продукцији Спутњика пратите у рубрици „Подкаст“
28 Април, 19:00
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала