- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарски министар одговорио опозицији: Да се нисам састао с Лавровом, смрзавали бисте се као и други

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаМинистри иностраних послова Русије и Мађарске, Сергеј Лавров и Петер Сијарто
Министри иностраних послова Русије и Мађарске, Сергеј Лавров и Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Министар за иностране послове и спољно-економске везе Мађарске Петер Сијарто подсетио је опозиционе политичаре и новинаре, који су га критиковали због састанка с шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, да ће у њиховим домовима, за разлику од других европских земаља, ове зиме бити топло.

„Могу само да кажем да нам 'Гаспром' за сада испоручује све што је обећао. Можда то није случај с другима, али нисам дужан да размишљам о другима. Они (Русија) су испоручили ону количину енергената коју сам са њима договорио“, истакао је Сијарто за мађарску „ХирТВ“.

Сијарто је такође додао да су га либерални медији критиковали због састанка с Лавровом на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација.

Питам се, да се нисам састао тамо с њим, ко би могао да гарантује да бисмо могли да се договоримо с 'Гаспромом' о одложеном плаћању? Или, ко би гарантовао да ће 'Гаспром' свакодневно испоручивати 5,8 милиона кубних метара гаса? Зато, када дивне опозиционе колеге пишу да је то било глупо, нека помисле зашто други неће имати грејање, а они ће имати? Зато што је неко морао то да договори, нагласио је он.

Према Сијартовим речима, састанци у дипломатским круговима су „средство да се земљи обезбеди најбоље“.
Мислим да спољна политика томе и служи, зар не?, додао је он.
Раније је Сијарто изразио жаљење што је био једини представник ЕУ који се састао с министром спољних послова Русије на маргинама ГС УН. Према његовим речима, ЕУ треба да искористи сваку могућност дијалога с Русијом.
Мађарска компанија МВМ претходно је саопштила да је с Гаспромом закључила споразум о одложеном плаћању гаса због наглих осцилација цена за предстојећи зимски период.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
РУСИЈА
Сијарто за Спутњик: Мађарска никада неће подржати санкције против „Росатома“ и „Гаспрома“
Сијарто је у јулу, недељу дана након што је мађарска Влада прогласила ванредну ситуацију у области енергетике, посетио Москву, где је разговарао с Лавровом, а том приликом је размотрено питање испорука додатних количина руског гаса на мађарско тржиште.
Након преговора, Лавров је саопштио да ће молба Мађарске без одлагања бити размотрена. Средином августа, „Гаспром“ је почео да испоручује гас Мађарској преко утврђених споразума.
Касније је Сијарто изјавио да је потписан уговор са Гаспромом“, према коме ће његовој земљи од првог септембра свакодневно бити испоручивано додатних 5,8 милиона кубних метара гаса преко „Турског тока“ и Србије.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
СВЕТ
Орбан: Политика санкција ЕУ према Русији мора да се промени, европске економије крваре на смрт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала