- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак од анонимних турнира направио „Гренд слемове“ – једни га забранили, други дочекали као краља

© AP Photo / Stas FilippovНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Због сплета несрећних околности, односно апсурдних одлука власти Новак Ђоковић није био у прилици да игра на два Гренд слем турнира, два турнира Мастерс хиљаду серије, док на Вимблдону за трофеј није добио поене. Када се чинило да би могло да му зафали мотивације, он је утеху нашао у мањим турнирима, а од њих је практично направио „Гренд слемове“.
Од првог наступа на Аустралијан опену 2005. године Новак Ђоковић све до 2022. никада није пропустио први Гренд слем у години. Омиљени му је!
Емотивна веза са Аустралијом осликана је кроз девет трофеја, али је велика сенка на љубав те земље и Ђоковића бачена почетком године када је српски ас депортован из Мелбурна јер је због одлуке да дође невакцинисан био према речима Алекса Хока „ претња по јавно мњење“.
Непријатности су почеле да се ређају као на покретној траци. Уследила су затворена врата у Индијан Велсу и Мајамију, а Новак је помало деморалисано припремао план који је био далеко од првобитног и устаљеног.
Уследили су турнири у Дубаију, Монте Карлу, Београду и Мадриду, а иако је показивао да је на путу да се врати победама, трофеј још није долазио.
Прва два турнира били су дебакл, а онда је у Београду стигао до финала и у Мадриду до полуфинала. Глад се видела, али фалила је континуираност.
И таман када је после Вимблдона требало да је пронађе, Новака је дочекала и апсурдна одлука Сједињених Америчких Дражава да невакцинисани странци међу којима је био српски тенисер не могу да уђу у земљу.
Нада се гајила до последњег дана јер је све указивало на апсурд. Американци су пуштали заражене Американце у земљу, али здраве стране уколико нису вакцнисани не. Ипак, одлука је остала на снази, а Новак у Београду како би се спремао за - не зна ни он где.
Док се чекало где би Новак могао да игра стигла је сјајна вест. Новак је пристао да учествује на турниру 250 серије у Тел Авиву који је последњи пут одржан 1996. године.
Новак је дочекан у фантастичној атмосфери! Организатори турнира били су изузетно захвални због Новаковог одласка, а директор турнира отркио је и шта је било пресудно за Новаков долазак.
„Мислим да је битан фактор био што воли Израел. Знао сам да су његови први менаџери одавде и да стварно цени земљу. Јавили смо му се и молили да нас узме у разматрање“, испричао је пред Новаков долазак Питер Џонсон.
Не само да је Новак дошао већ је био спреман да игра и у дублу са Јонатоном Ерлихом који је ипак одустао због повреде и завршио каријери без да је имао прилику да игра.
Како би му се одужили, организатори су направили краљевски третман за српског тенисера који је турниру 250 серије донео заинтересованост као да се играо Гренд слем.
„Велико је задовољство бити у Израелу поново. Био сам овде пре 15 година када сам играо са Србијом Дејвис куп. Радујем се што сам овде. Постоји посебна веза Израелаца и Срба“, рекао је Ђоковић по изласку на терен у Тел Авиву.
Једна изјава била је довољна да отопи срца Израелаца који су српском асу до краја турнира слали гласне овације.
Одмах након Тел Авива исте ноћи Новак се преселио у Казахстан где се играо турнир 500 серије, такође несвакидашњи за Новака.
Међутим, тиме што је Ђоковић потврдио долазак турнир 500 серије добио је конкуренцију равну Гренд слему. Карлос Алкарас, Данил Медведев, Стефанос Циципас, Андреј Рубљов само су нека од имена која су дошла да се боре за трофеј.
Новак је за Астану такође добио позив од организатора, а директор турнира одушевљен је био јер је знао да српски ас није пристао да игра због материјалне награде, већ због бодова и жеље да буде лепо дочекан.

„Новаку нису били неопходни бодови. Вимблдон је одигран без икаквог утицаја на рејтинг, нису га пустили на Аустралијан и УС Опен. Плус, Астана је уз њега, знао је шта може да очекује. Свакако није дошао из финансијских разлога. Он је решио да дође због бодова и због тога што је знао да ће бити достојанствено дочекан“, рекао је директор турнира Јури Пољскиј.

И заиста, поново је Новак био краљ на турниру. Многобројни навијачи желели су да само на секунд виде једног од највећих тенисера свих времена, а обезбеђње је било принуђено да трчи за Новаком када је он трчао поред хотела и тренирао.
Невероватно је да се након турнира у Тел Авиву и Астани одаје утисак да је Ђоковић дочекан боље него на Гренд слему. Разлог је јасан, организатори су знали колико је велика привиегија имати Новака Ђоковића на турниру, а публика је знала да неће моћи да гледа када пожели српског аса.
uu
У томе да мањи турнири делују као Гренд слемови учествовао је и Новак својим понашањем на терену.
Сваког тренутка пружао је више него максимум, а о погледу који је имао током мечевима ће се тек причати. Глад за победама после паузе од готово три месеца вриштала је из Новака, а та глад будила је у њему звер и најспектакуларнији могући тенис.
Публика у ова два града сигурно не памти да је гледала такав тенис и то не само од Новака већ од свих осталих тенисера који су морали да играју своју најбољу игру како би успевали да уопште одиграју меч до краја.
Нису га пустили на Гренд слемове, али је он себи направио највеће турнире и од серија 250 и 500. Тако то раде они највећи, они истински шампини, а Новак то свакако и јесте.
Роџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
СПОРТ
Ђоковић престигао Надала и најбољи је у историји тениса – нови рекорд!
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
СПОРТ
„Зашто да пустимо Ђоковића? То је шамар“– креће бура у Аустралији због Новаковог доласка
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
СПОРТ
Новак је поново онај стари – осваја титуле, али му АТП листа није наклоњена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала