- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Отворен реконструисани пут Нови Пазар-Тутин /видео/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICОтворен реконструисани пут Нови Пазар-Тутин
Отворен реконструисани пут Нови Пазар-Тутин - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Реконструисани пут од Новог Пазара до Тутина, у дужини од 20,5 километара, отворен је у присуству председника Србије Александра Вучића.
Вредност радова, на којима је главни извођач била турска фирма Ташјапи, износила је 24 милиона евра, а пројекат је финансиран средствима које је држава обезбедила из кредита Турске, уз камату од 2,5 одсто.
Отварању пута присуствују и амбасадор Турске у Србији Хами Аксој, министар грађевинарства Томислав Момировић, генерални конзул Турске у Новом Пазару Башар Басол, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, председник општине Сјеница Муниб Мујагић, представници општине Тутин, потпредседник Скупштине Србије Усаме Зукорлић, као и представници Ташјапија.
Председник Србије Александар Вучић поручио је на отварању реконструисаног пута од Новог Пазара до Тутина да жели да Бошњаци имају што више представника у влади и свим другим државним институцијама, у том крају и на свим другим нивоу, и више него што Бошњацима то пропорционално припада.
"Да ви видите да ми Бошањке доживљавамо као сестре и браћу, а не као неко страно тело против којег морамо да се боримо", истакао је Вучић.
Да се осећате као свој на своме и да знате да у Србима имате браћу и пријатеље, поручио је Вучић.
Председник Вучић је поручио Бошњацима да у овим тешким и немирним временима треба да будемо јединствени, једни уз друге и заједно да решавамо проблеме и боримо за просперитет и заједнички гурамо ствари напред.
Вучић је најавио да ће до краја године почети градња болнице у Новом Пазару, којом ће тај град де факто добити клинички центар.
Нагласио је да ће Бошњаци видети колико ће тек држава да уложи у тај део Србије.
Вучић је рекао да имамо првог генерала Бошњака Мухарема Фазлића и да жели да Бошњаци Војску Србије доживљавају као своју војску и да у њој буде више и Срба и Бошњака.
"Морамо мир да изградимо заувек, то није само мир у буквалном смислу речи, већ да се се осећате добро без обзира на нацију и веру, да држава има једнак приступ и да неће да прави разлику по том питању", поручио је Вучић.
Председник Вучић је рекао да је разговарао са амбасадором Турске Аксојем да доведемо једног великог инвеститора у Нови Пазар који ће обезбедити пристојне плате.
Вучић је претходно обишао и деоницу реконструисаног пута од Пазаришта (Стари Рас) до манастира Сопоћани.
Радови на реконструкцији тог пута у дужини од 5,5 километара трајали су три месеца, а реконструкција је договорена приликом последње посете председника Вучића Новом Пазару, у децембру 2021. године.
Вучић је тада посетио манастир и разговарао са игуманима Сопоћана и обећао да ће пут до манастира бити реконструисан.
Радови на реконструкцији саобраћајнице Нови Пазар - Тутин почели су у септембру 2019. године.
Пројекат реконструкције магистралног пута подразумевао је замену дотрајалог асфалта, изградњу потпорних зидова, мостова преко Себечевске реке и постављање хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације.
Реч је о саобраћајници од изузетног значаја за локално становништво, на чију се реконструкцију чекало више од 40 година, али и важном државном путу.

Вучић обишао реконструисани пут Придворица-Девићи

Председник Србије Александар Вучић посетио је Моравички округ и обишао реконструисани пут Придворица - Девићи код Ивањице, у који је држава уложила око 400 милиона динара без ПДВ-а.
Пут је завршен и тренутно се врши заштита косина, хоризонтална и вертикална сигнализација, као и опремање дела пута.
Председника су у Девићима дочекали уз аплауз мештани локално културно-уметничко друштво и ученици основне школе, као и фудбалери клуба ФК Девић.
Иницијативу за реконструкцију овог пута покренуо је председник Вучић на захтев локалног становништва.
Вучић је локални пут од 8,3 километра, који повезује Придворицу и Девиће и води ка туристичком центру Голија, обишао данас заједно са председником општине Ивањица Момчилом Митровићем и министром пољопривреде Браниславом Недимовићем.
Вредност радова на реконструкцији пута износи, како је речено Танјугу у Министарству грађевинарства, 400 милиона динара без ПДВ, а извођач је предузеће Путеви Ивањица.
Додатним радовима, захваљујући ЈП Путеви Србије, врши се и реконструкција прелаза преко Брадуљичке реке и спој са државним путем ИБ30 у дужини од 160 метара, како би се комплетирала цела деоница до Девића од скретања са државног пута.
Тренутно се врши изградња плочастог пропуста и израда конструкције пута на тој деоници, док је саобраћај омогућен преко привременог прелаза, навели су из министарства.
Током 2022. године урађена је рехабилитација локалног пута Придворица-Девићи у дужини од 3,17 километара, чија је вредност 149 милиона динара, као и санација клизишта "Девићи" за шта је издвојено 38,4 милиона динара.
Овај пут повезује пет месних заједница у којима живи око 3.500 људи, док школу похађа око 140 ђака.
Председник општине Митровић изјавио је раније да ће се општина трудити да развија сва села у Ивањици и да ће пут Придворица-Девићи помоћи деци која иду у школу да лакше путују, али и да се једном када заврше школе, врате у своје родно место.
Пут Придворица-Девићи изграђен је 1991. године и од тада није било значајнијих улагања у њега.
Локални медији преносе да пут Придворица - Девићи повезује око 600 мештана овога краја са магистралним путем Ушће - Ивањица и дневно њим прође и до 100 возила.
Годишње се овим путем превезе и 25.000 кубика смрче и букве што износи око 500 камиона грађе, који су додатно уништавали овај путни правац.
Ова веома захтевна деоница у процес реконструкције ушла је још 2019. године, а радови су привремено били заустављени због пандемије.
Нов пут олакшаће живот Девичанима и отворити врата многобројним туристима који ће моћи да уживају у лепотама подголијских села и природним феноменима попут водопада Изубре.
Село Девици налази се на око 40 километара од Ивањице, ушушкано у предивне падине голијских потока и јелових шума.
Са месним заједницама, Остатијом и Оцртеном броји око 3.500 становника док основна школа са пар истурених одељења има око 140 ученика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала