- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Папа Фрања позван у Црну Гору

© AP Photo / Eric GayПапа Фрања током посете Канади
Папа Фрања током посете Канади - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић позвао је папу Фрању у посету Црној Гори.
Премијер црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је данас, након сусрета са папом Фрањом у Ватикану, да Црна Гора може бити место где би се десили састанци великих светских верских лидера, који у овом тренутку морају уложити додатни напор и одговорност да промовишу идеју мира у свету.
„Црна Гора може да буде место спајања различитих мишљења, култура и традиција, али на начин који је у служби промоције универзалних вредности демократије и дијалога“, рекао је Абазовић, пренела је Мина.
Након разговора са поглаваром Римокатоличке цркве, Абазовић је казао да Црна Гора ужива велико поштовање у Ватикану и у свету, и да верује да то сви препознају.
„Посебно желим истаћи задовољство чињеницом да је папа позитивно реаговао на мој предлог да дође у званичну посету Црној Гори, и да Црна Гора може играти у овом тренутку значајнију улогу, а то је да буде место спајања“, рекао је Абазовић.
Папи Фрањи је, каже, покушао да објасни да Црна Гора, ако неку улогу може да игра, то је та улога земље која све прихвата раширених руку, која је спремна да пружи логистичку подршку да се такво нешто организује и да су сви, без обзира на разлике међу њима, добродошли да воде конструктиван дијалог.
Он је оценио да би то било нешто историјско за Црну Гору, али да зависи од милион фактора и додао да је Црне Горе да понуди ту могућност, и да се на тај начин шаље порука да је Црна Гора мост, преноси Танјуг.
„Поруке које су заједничке јесу да смо на истој мисији, да свако на свој начин мора допринети миру“, рекао је Абазовић.
Како је казао, у тешким временима, свуда у свету, жеља је да што више држава, а Црна Гора је сигурно једна која стаје у тај ред, промовише универзалне вредности, регионалну сарадњу, добросуседске односе, мултикултуралност, спремност да прихвати различите људе.
„И сам папа је више пута нагласио потребу да политичке елите, нарочито у делу света којем припада и Црна Гора, више раде на благостању унутар сопствених држава, да нам млади људи не одлазе, да урадимо све да ојачамо институције, ојачамо правду“, рекао је Абазовић.
Папа и Дритан Абазовић током аудијенције поклонили су један другом своје ауторске књиге.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала