- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин објавио шта су били циљеви акције у Украјини

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин рекао да је јутрос високо прецизним наоружањем нанет снажан ударац објектима украјинске инфраструктуре. Он је на седници Савета безбедности Русије поручио и да ће, у случају даљих покушаја организовања терористичких напада на територији Русије, одговор бити жесток и у складу са нивоом претње.
"У то нико не треба ни најмање да сумња", упозорио је Путин.
Он је рекао да је јутрошњи напад изведен високо прецизним оружјем великог домета копненог, ваздушног и поморског базирања и то по украјинским енергетским објектима, објектима војне управе и везе.
Према Путиновим речима, кијевски режим се одавно служи терористичким методама.
"То су убиства јавних личности, новинара, научника. И то како у Украјини, тако и у Русији", рекао је он.
Како је рекао, специјалне службе Украјине извеле су већ три терористичка напада на Курску нуклеарку, више пута дижући у ваздух високонапонске далеководе.
Он је навео да су тако оштећена три далековода, али да су предузете мере да се штета у најкраћем року санира.
"Није допуштено да дође ни до каквих других последица. Али, изведен је и низ других терористичких напада и покушаја сличних злочина на енергетске објекте и гасну инфраструктуру наше земље", рекао је руски лидер.
Он је оптужио Кијев и за акте нуклеарног тероризма, наводећи као пример артиљеријске ударе на Запорошку нуклеарку.
У том контексту, навео и да је Украјина покушала да дигне у ваздух део гасовода "Турски ток".
"Извршен је низ терористичких напада и покушаја сличних злочина на енергетске објекте и гасну инфраструктуру наше земље, укључујући покушај да се дигне у ваздух један део 'Турског тока'. Све то је доказано објективним подацима, укључујући и изјаве приведених извршилаца тих аката", поручио је Путин.
Кијевски режим је себе ставио у исту раван са најозлоглашенијим терористичким организацијама, тако да је једноставно немогуће не одговорити на њихове злочине, истакао је руски председник.
Путин је, такође, информисао чланове Савета безбедности Русије о истрази у вези са експлозијом на Кримском мосту. То је терористички напад с циљем да се уништи цивилна инфраструктура, рекао је он.
Шеф руске државе је још рекао да Русији не дозвољавају учешће у истрагама у вези са експлозијама на гасоводима "Северни ток" и "Северни ток 2".
"Као што је познато, представницима Русије не дозвољавају истрагу узрока експлозија и уништења међународних гасних транспортних система који иду по дну Балтичког мора. Али, свима нама је добро познато ко на крају има највише користи од тог злочина", закључио је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала