Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић се састао са Бин Заједом: Србија мора да води рачуна о својим интересима и по питању нафте

© Tanjug / RADE PRELICАлександар Вучић и Мохамед бин Зајед
Александар Вучић и Мохамед бин Зајед - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Председник Александар Вучић изјавио је данас, после састанка са председником УАЕ Мохамедом бин Зајед Ал Нахјаном који борави у посети Србији, да Србија води рачуна о својим интересима и по питању нафте и да сада све озбиљне земље сада морају дугорочно да размишљају како ће је обезбедити.
На питање новинара да ли је постигнут неки договор око снабдевања нафте са УАЕ, Вучић је рекао да не може да говори око снабдевања нафте, већ само о дугорочним плановима.

Морамо да бринемо о својим интересима

„Сви морамо да бавимо дугорочно као озбиљна земља која брине о својим интересима, а не шта ће да нам каже једна или други амбасадор и баш ме брига за све њих. Не интересује ме колико се дуре и љуте јер сам избран од грађана Србије, а не неких других земља“, рекао је Вучић.
Истакао је да Србија у овом тренутку мора да увози у наредних две године нафту преко хрватског нафтовода ЈАНАФ и да за те две године морамо да изградимо још најмање један нафтовод и да кренемо да градимо још један.
© Tanjug / RADE PRELICАлександар Вучић и Мохамед бин Зајед
Александар Вучић и Мохамед бин Зајед - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Александар Вучић и Мохамед бин Зајед
„Морамо да се повезујемо и проналазимо партнерства у региону и луке преко којих ћемо да допремамо нафту и на томе радимо. Видим се са Заједом други пут после месец дана, он је један од најважнијих светских лидера у овом тренутку, и када је реч о договору у ОПЕК-у који имају са Саудијском Арабијом око нафте и сваке друге врсте њиховог политичког позиционирања. Зајед је постао један од најзначајнијих људи у свету“, нагласио је Вучић.

Велика част за Србију

Председник Вучић је рекао да је то велика част за Србију.
„Он је наш и мој лични пријатељ и поносан сам на то, а оно што можемо, са пријатељима не разговарате на начин да га искоришћавате и то Србија никада није урадила, али када год смо били у тешкој ситуацији и када су биле поплаве и криза, када нисмо могли да излазимо на међународно тржиште, помогли су нам са милијарду плус милијарду са стопом од два одсто, што је било невероватно у том тренутку, пошто смо се пре тога задуживали по стопи од 7,5 одсто“, рекао је Вучић.
Како је рекао и сада, када опет не можемо да изађемо на финансијско тржиште, опет нам помажу.
„Он сутра одавде наставља своје путовање. Важно је да знамо шта се све збива и о чему се све разговара у свету и шта ће тек да буде. Онај ко има снагу да предвиди будућност, као што сам ја раније одлично предвидео шта ће да се догоди, нисам знао да ће то да буде јутрос, али сам дословце рекао да ће ово да се догађа. И рекао сам да онај ко потцењује руску армију грдно греши, уз све проблеме са којима се суочавају“, рекао је Вучић.
Председник Уједињених Арапских Емирата шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан борави у једнодневној посети Србији, а председник Вучић истакао је да је он „велики, искрени пријатељ Србије“ и изразио наду да ће успети да га заинтересује за још неке инвестиције.

Воде се разговори иза много врата

„Разговарали смо о целокупној ситуацији и у Украјини и региону. Упознао сам га с тим шта је то што се очекује од Србије са запада, шта је то и под каквим се све, неко би их назвао притисцима, неко другим именом, налазимо“, додао је он.
Вучић је рекао да „ситуација после свега што се и данас збивало неће бити лакша“.
„Али је очигледно, по први пут могу то да кажем, да се иза много врата одређени разговори одвијају. Што је добро и похвално, али се плашим да је у току борба за позиције пред додатне разговоре и питање како ће ти разговори проћи“, нагласио је он.
Вучић је указао да је било могуће постићи договор у вези са кризом у Украјини у априлу, али да је, након „чудних“ посета неким од главних градова, постало јасно да договора нема.
„Ми се не мешамо у светску политику, али морамо да је пратимо, знамо шта се дешава да би могли своје потезе да усаглашавамо“, објаснио он.
Казао је да шејк Мухамед зна да смо једина земља у Европи која није увела санкције Русији.
„Смешно ми је када неки проруски и прозападни аналитичари у нашој земљи, пошто их је све мање просрпских, говоре да није само Србија, већ да није увео санкције ни Азербејџан. Када то чујете, као и када кажу да их није увела ни Јерменија, онда почнете да се смејете од муке, па не преостаје ништа друго него да више не слушате такве глупости“, додао је он.
Председник је истакао да је свакако за Србију изузетно важна посета Заједа и да је држана у тајности, пошто се то увек тако ради када је Зајед у питању, и посебно у оваквим околностима.
„Имаћемо још посета и важних разговора и телефонских и других. И очекујем додатни рад свих група за притисак, и једних и других везаних за Косово и очекујем додатне разговоре. Није лако време“, рекао је Вучић.

Ускоро милијарду долара кредита од УАЕ

Председник Србије рекао је да ће кредит од Уједињених Арапских Емирата у износу од милијарду долара бити на располагању дан пошто се обави ратификација споразума и да ће тиме бити обезбеђена потпуна ликвидност Србије.
Он је истакао да Србија у овом тренутку има две милијарде и 200 милиона у еврима на свом рачуну.
© Tanjug / RADE PRELICАлександар Вучић
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Александар Вучић
Вучић је изразио захвалност шеику Мухамеду на свакој врсти подршке и помоћи, подсетивши да милијарду долара са каматном стопом од три одсто, које је Србија добила од Емирата, под оваквим условима, представља готово невероватну ствар за нашу земљу.
Вучић је истакао да се налазимо у тешкој ситуацији, али да има данас више енергије када је видео како се људи радују отварању путева..

Двадесет сусрета Вучића и Бин Заједа

Ова посета шеика Бин Заједа Србији је прва радна посета, након што је у мају, после смрти свог брата Калифе, постао председник Емирата.
Од 2012. године до данас, председник Вучић и шеик Бин Зајед имали су више од 20 сусрета, а последњи пут састали су се у септембру у Абу Дабију.
Та посета Уједињеним Арапским Емиратима била је прва званична посета председника Вучића у другом председничком мандату и тада је потписано десет споразума између две земље.
Најважнији споразум који је том приликом потписан је споразум којим Србија добија од УАЕ финансијску подршку, тачније споразум о кредиту од милијарду долара по повољној каматној стопи од три одсто. Потписани су и споразуми о стратешком партнерству две земље, али и документи о сарадњи у области правосуђа, културе, сајбер безбедности, борбе против трговине људима, сарадња дипломатских академија.
У тешкој глобалној кризи ова посета за Србију је била веома значајна, јер су УАЕ седми на свету по нафтним резервама, односно поседују скоро шест посто светских резерви нафте, оценио је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала