- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шведска неће дозволити Русији да врши истрагу диверзије на „Северном току“

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Шведска не планира да дозволи Русији да врши истрагу диверзије на гасоводима „Северни ток“, јавила је агенција Франс прес позивајући се на премијерку прелазне владе те земље Магдалену Андерсон.
„У Шведској су прелиминарне истраге поверљиве и то, наравно, важи и у овом случају“, рекла је Андерсонова за агенцију.
Она је истовремено напоменула да је до цурења гаса дошло у међународним водама, иако у искључивој економској зони Шведске, па се у зонама експлозија могу наћи и бродови других земаља.
„Шведска економска зона није територија којом Шведска управља. Сада смо укинули блокаду и убудуће ће и други бродови моћи да се налазе у овој зони, таква су правила“, рекла је премијерка.
Она је додала да шведске власти спремају званично писмо руском премијеру Михаилу Мишустину.
Раније је руска амбасада у Стокхолму саопштила да се премијер Русије Михаил Мишустин обратио Андерсоновој са захтевом за учешће Русије у истрази терористичког напада на гасовод „Северни ток“.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати. Немачка, Данска и Шведска не искључују да је у питању циљана диверзија. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је немогуће проценити време поправке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала