Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Високи Дечани: Косовски политичари угрожавају безбедност и верске слободе

© Sputnik / Петар ВујанићМанастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану.
Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану. - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
Пратите нас
Из манастира Високи Дечани саопштено је да подривање коначне и неопозиве одлуке Уставног суда да се манастиру врати 24 хектара земље и мешање политичара у судске одлуке представља озбиљно подривање владавине закона и погоршава верске слободе и поверење међу заједницама.
„Неосноване оптужбе косовских званичника на рачун Цркве угрожава нашу безбедност, права на имовину и верске слободе“, објављено је на Твитер налогу Манастира Дечани.
Подсећа се и да су ових дана председница и и премијер привремених приштинских институција јавно потврдили одбијање да се примени одлука косовског Уставног суда из 2016. године о признавању 24 хектара Дечанског манастирског земљишта. Како се указује, ту одлуку суда подржавали су ЕУ, ОЕБС, као и амбасадори Квинте.
Манастир је објавио и да је Српска православна црква на Косову увек била отворена за дијалог са приштинским институцијама, али не и о легалности одлуке Уставног суда Косова из 2016. године којом је манастиру Дечанима потврђено власништво над 24 хектара.
„Став Епархије о дијалогу и одлуци Уставног суда јасно је објављен у Епархијском саопштењу од 19.02.2022. Због систематског кршења наших права, чак и оних загарантованих косовским законима, Српска православна црква не може нормално да живи на Косову без свеобухватне заштите свог идентитета, права, имовине и слобода уз чврсте међународне гаранције и заштиту Кфора у Дечанима“, наводи се у објави.
Центар Приштине - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
СРБИЈА
Приштина наставља са дезинформисањем јавности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала