- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Да би папа дошао у Црну Гору треба и сагласност српског патријарха

© AP Photo / Gregorio BorgiaПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Више саговорника Спутњика из Митрополије црногорско приморске саопштило је да информацију како је папа Фрања прихватио позив Дритана Абазовића до посјети Црну Гору треба узети са извјесним резервама, поготово што је то опште мјесто јер свако ко посјети Ватикан зове поглавара Римокатоличке цркве у посјету земљи из које је дошао.
“ Папа зна за тај добар обичај да ако има намјеру да посјети неку земљу у којој већинско становништво припада некој другој вјери од оне коју он проповиједа, да би требало да има благослов поглавара те конфесије која је најзаступљенија у тој држави. За долазак у Црну Гору, као државу већинског православног становништва, била би потребна сагласност српског Патријарха и црногорског митрополита. Дакле, ако дође до конкретнијих разговора између Ватикана и владе Црне Горе о евентуалној посјети папе, о томе ће своје виђење дати и Митрополија црногорско приморска и сам патријарх Српске православне цркве”, кажу саговорници Спутњика из Митрополије.

Каварић подржава иницијативу Абазовића

Подгорички адвокат Далибор Каварић каже да подржава ииницијативу Абазовића о Црној Гори као међународном мосту и станици за састајање представника различитих религија, култура, традиција, мишљења и демократија. “ Постојање оваквога мјеста у међународној заједници се испоставља као насушна потреба свјетскога мира и поретка као и потреба за обновом међународног, правног, економског и културног субјективитета. Са овога мјеста, дакле, из Црне Горе, би у што скоријој будућности било могуће дипломатски ђеловати у свим кризним подручјима, мјестима међународних и међудржавних конфликата и сукобима на свим ђеловима континента у којима вјеске заједнице имају друштвени утицај. А као што је познато, јудеохришћанска, исламска и будистичка религија покривају готово 4/5 или 90 одсто човјечанства, што говори о огромном и неискоришћеном потенцијалу религијских заједница и њихових вођа у међународним оквирима. На овај начин би се ауторитети вјерских заједница и вјерских лидера користиле на најбољи могући начин у промоцији религије као фактора стабилности и хармоније али и као средство за одржавање међународног поретка. Када је у питању сам позив поглавару Римокатоличке Цркве или високим лидерима других вјерских заједница, ту би се свакако тијесно сарађивало са самим вјерским заједницама и уз поштовање њихових аутономских вјерских правила и протокола, уз уважавање норматива, како оне заједнице која позива другу, тако и позваних вјерских заједница. Државе и владе би у оваквим догађајима имале логистичку, посредничку и техничку улогу у погледу успјешног сервисирања оваквих скупова у будућности, са свим споредним ефектима који би наша држава имала као сигурни мултипликативни ефекат”, поручио је Каварић за Спутњик.

Абазовићева амбициозна идеја

Професор Саво Марковић за наш портал каже да је идеју да се у Црној Гори састану лидери водећих свјетских вјерских заједница, коју је изнео Абазовић, схватио не као предизборну озбиљну кампању лидера УРА, већ као предизборни трик.

“Абазовић је млад човјек, очигледно веома амбициозан, али могао би у својим политичким наступима да буде реалнији. Разумљиво да себе превише цијени, али чини ми се да му недостаје реалнија слика о његовој улози,” каже професор Марковић.

Када је већ саопштио ту идеју да се сви вјерски лидери свијета састану у Црној Гори, каже саговорник Спутњика, требало је прво, макар куртоазно, да о томе пита самог папу.
“Потом и српског патријарха Порфирија, с обзиром да је Митрополија црногорско- приморска дио Српске православне цркве и да је већина народа у Црној Гори православна. То је, да тако кажем, добар обичај. Чак сматрам да је неозбиљно да се о тој неутемељној идеји разговара на озбиљан начин”, поручује професор Марковић.
И сам Абазовић истиче да евентуални сусрет вјерских лидера у Црној Гори зависи од милион фактора.

Црногорац папин духовни отац

Абазовић је на Твитеру написао да је позвао папу да посети Црну Гору и да на тај начин испуни аманет Емилија Огњановића, папиног духовног оца из Аргентине, који је пореклом био Црногорац.
Црна Гора може да буде мјесто спајања различитих мишљења, култура и традиција, али на начин који је у служби промоције универзалних вриједности демократије и дијалога, поручио је премијер Дритан Абазовић.
Он је, након састанка са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом, казао да Црна Гора ужива велико поштовање у Ватикану и у свијету и да вјерује да то сви препознају.
“Посебно желим истаћи задовољство чињеницом да је папа позитивно реаговао на мој предлог да дође у званичну посјету Црној Гори и да Црна Гора може играти у овом тренутку значајнију улогу, а то је да буде мјесто спајања”, рекао је Абазовић.
Црна Гора, како је навео, може бити мјесто гдје би се десили састанци великих свјетских вјерских лидера, који у овом тренутку морају уложити додатни напор и одговорност да промовишу идеју мира у свијету.
Абазовић је казао да је јако срећан што је реакција папе била невјероватна и што је са великим задовољством то прихватио.
„Ја сам покушао да објасним да Црна Гора, ако неку улогу може да игра, то је та улога земље која све прихвата раширених руку, која је спремна да пружи логистичку подршку да се тако нешто организује и да су сви, без обзира на разлике међу њима, добродошли да воде конструктиван дијалог“, навео је Абазовић.
Он је оцијенио да би то било нешто историјско за Црну Гору, али да зависи од милион фактора.
Како је рекао Абазовић, до Црне Горе је да понуди ту могућност, и да се на тај начин шаље порука да је Црна Гора мост.
„Црна Гора је мост, Црна Гора је земља која може да игра улогу спајања различитих мишљења, култура, традиција, али на начин који само иде у служби промоције универзалних вриједности демократије и дијалога“, казао је Абазовић.
Абазовић је навео да му је велика част и задовољство што је био у званичној посјети Ватикану и имао прилику да други пут разговара са папом Фрањом.
„Поруке које су заједничке јесу да смо на истој мисији, да свако на свој начин мора допринијети миру“, рекао је Абазовић.
Како је казао, у тешким временима, свуда у свијету, жеља је да што више држава, а Црна Гора је сигурно једна која стаје у тај ред, промовише универзалне вриједности, регионалну сарадњу, добросусједске односе, мултикултуралност, спремност да прихвати различите људе.
„И сам папа је више пута нагласио потребу да политичке елите, нарочито у дијелу свијета којем припада и Црна Гора, више раде на благостању унутар сопствених држава, да нам млади људи не одлазе, да урадимо све да ојачамо институције, ојачамо правду“, рекао је Абазовић.
Он је истакао да вјерује да је за све то добијен благослов и да се вјековна сарадња Црне Горе и Ватикана наставља на још већем нивоу.
Абазовић је и у новембру прошле године боравио у Ватикану и тада је позвао папа Фрању да посјети Црну Гору.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала