- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Финска апелује на млађе од 40 година да купе таблете јода у случају несреће у нуклеарној електрани

CC BY-SA 4.0 / Olaf Meister / Präsidentenpalast Helsinki (cropped photo)Председничка палата у Хелсинкију
Председничка палата у Хелсинкију - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Финско Министарство за социјална питања и здравство препоручило је домаћинствима да купе једну дозу таблета јода за све особе старости од три до 40 година.
Смернице Министарства о том питању последњи су пут ажуриране 2002. године, наводи се и додаје да се нове препоруке темеље на ревидираним смерницама које је издала Светска здравствена организација 2017. године.
Министарство је представило нову препоруку у уторак, а препоруке су ограничена на особе од три до 40 година због потенцијалног већег ризика изложености зрачењу те старосне групе.
„Због несреће у нуклеарној електрани у животну средину би могао да буде испуштен радиоактивни јод који би могао да се накупи у штитној жлезди. То највише штети деци која су у већем ризику од развоја рака ове жлезде“, стоји у саопштењу Министарства.
У саопштењу се наводи да је у случају такве нужде склониште у затвореном простору главни начин да се људи заштите од опасног зрачења. Министарство је такође напоменуло да једна доза таблете јода обично пружа довољну заштиту. Додато је да јод ретко изазива нуспојаве, али да особе које имају болести штитне жлезде треба да га користе са опрезом.

Особама изнад 40 година не треба јод

Одрасли нису под истим ризиком као деца, а у смерницама се не препоручује да особе старије од 40 година узимају таблете у случају опасности од зрачења. Препоручена једнократна доза за особе од 12 до 40 година у опасној ситуацији је 130 милиграма калијум-јодида. Деци старијој од три године препоручује се узимање половине те дозе. Међутим, Министарство и даље препоручује да труднице старије од 40 година имају залихе таблета јода код куће, будући да су жлезде фетуса који носе знатно осетљивије на радиоактивни јод него што су код одраслих.
Министарство је рекло да нема производа доступних у Финској за децу млађу од три године.

„Јавно здравствени систему скоро ће набавити таблете јода за децу млађу од три године и одредиће најбољи начин њихове дистрибуције родитељима те деце и трудницама. Грађани ће бити обавештени када такав производ с јодом буде доступан“, стоји даље у саопштењу Министарства.

Залихе јода распродане

У уторак после подне, највећи фински ланац апотека „Yliopiston Apteekki“, саопштио је да су након саопштења Министарства залихе таблета јода распродане у целој земљи.
Главна фармацеутска директорка Кати Вуорикалас изјавила је за новинску агенцију СТТ да се раст тражње такође одразио на повећани промет на веб страници ланца, пренео је „Јутарњи лист“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала