- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

ФСБ привела двојицу екстремиста из групе Басајева и Хатаба

Пратите нас
У Ставропољу и у Томску приведена су двојица екстремиста из групе Шамила Басајева и Хатаба, који су учествовали у бици са псковским падобранцима на коти 776 у Чеченији, наводи се у саопштењу Федералне службе безбедности Русије.

Према саопштењу, у заједничкој акцији ФСБ и Истражног комитета Русије приведени су руски држављани Бегељдијев Т.Х. и Елеманбетов А.С., који су учествовали у оружаним нападима у склопу групе Басајева и Хатаба у октобру 1999. године на припаднике војске Министарства одбране Русије, као и у фебруару-марту 2000. године на припаднике псковске десантне јединице, када је погинуло 99 војника, укључујући 84 падобранца.

Додаје се да се проверава умешаност Елманбетова у другим злочинима, који нису повезани са истраживаним кривичним предметом. Поред тога, истиче се да се наставља потрага за учесницима терористичких злочина протеклих година који су избегли кривичну одговорност.
Псковски падобранци погинули су 2000. године у Шатојској области у Чеченији у борби против вишеструко надмоћнијих екстремистичких снага Шамила Басајеа и Хатаба. То је један од најтрагичнијих догађаја у оквиру контратерористичких операција на Северном Кавказу током 1999-2000.г.
Десант падобранаца - Sputnik Србија, 1920, 29.02.2020
И Русија је имала своје Кошаре — велики подвиг падобранаца из Пскова /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала