- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

КГБ Белорусије: У Пољској, Литванији и Украјини припремају организаторе терористичких напада

© Sputnik / Иван Руднев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства унутрашњих послова Белорусије
Зграда Министарства унутрашњих послова Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Стране специјалне службе помажу да се на територији Пољске, Литваније и Украјине припремају организатори терористичких напада у Белорусији, изјавио је шеф белоруског КГБ-а генерал-потпуковник Иван Тертељ телевизији „Беларус 1“.

„Постоје и други сценарији. Они предвиђају припрему серије терористичких напада на нашој територији с обзиром на то да имамо заједничку војну групу са Руском Федерацијом. Врше се терористички напади на железницу, на путеве по којима се крећу наше војне формације и формације наших савезника. Већ постоје и позиви на неким друштвеним мрежама. Знамо ко стоји иза тога. Знамо да стране обавештајне службе покушавају да се дистанцирају од тога, а оне у ствари помажу организаторима на територији Пољске, Литваније и Украјине“, рекао је Тертељ.

Додао је да се формирају терористичке групе које директно подржавају специјалне службе тих земаља.

„Ми поуздано знамо да ЦИА и друге моћније специјалне службе које стоје иза обавештајних сужби сателитских земаља креирају ову ситуацију и финансирају их“, нагласио је председник белоруског КГБ-а.

Тартељ наводи податак да су у Украјини стране специјалне службе обучиле око 300 терориста за заузимање једног рејона у Белорусији, како би одатле спроводили акције.
Према његовим речима, професионалном припремом терориста се не баве само инструктори из Украјине, већ и из Пољске и Литваније.

Нагласио је да Запад разрађује варијанте за употребу тактичког нуклеарног оружја, па се на територији земаља-суседа припрема војна инфраструктура рачунајући на дугорочне планове.

„Овде се повећавају улози, јер Запад, према нашим подацима које извлачимо из западних војно-политичких кругова, сматра да никако не би требало да изгуби. Зато се разрађују могућности за употребу тактичког нуклеарног оружја или коришћење група за директну агресију на нашу земљу и наше савезнике“, закључио је шеф белоруског КГБ-а.

Припадници белоруске полиције испред Палате независности у Минску - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РУСИЈА
Белоруски МУП спроводи вежбе због све сложеније ситуације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала