- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лавров о могућем састанку Путина и Бајдена: Москва никада није одбијала да комуницира

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је, коментаришући могући састанак руског и америчког председника Владимира Путина и Џозефа Бајдена на предстојећем самиту Г20 у Индонезији, изјавио да Москва никада није одбијала да комуницира.
Амерички председник је прошле недеље на питање о могућем састанку с Путином одговорио: „Видећемо“. Касније је портпарол Беле куће Карин Жан Пјер изјавила да нема ништа да најави поводом могућег састанка два лидера.

„Ако сви мисле да већ постоји сигнал да је Бајден спреман за такав састанак, та увереност се базира само на његовој фрази: ‘Видећемо’, кад су га питали да ли ће се састати са Путином. То је сигурно, више за новинарске аналитичке измишљотине, него што има везе с реалном политиком“, оценио је Лавров за ТВ „Русија 1“.

Дипломата је истакао да Русија не одбија преговоре са САД на маргинама самита Г20 и да ће размотрити предлог, уколико га добије.
Он је, истовремено, назвао лажним изјаве САД да Москва не одговара на захтеве за преговорима о решавању сукоба у Украјини, објаснивши да предлога није било.

О састанку Путина и Ердогана

Дипломата се такође осврнуо на предлог Турске да организује преговоре о Украјини и најавио да ће се Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган састати ове недеље у Астани на Шестом Самиту о сарадњи и изградњи поверења у Азији и да је то прилика да се предлог размотри.
Он је, такође, додао да осим јавних саопштења Москва ништа није чула.
Лавров је констатовао да ово није први пут да руски партнери неке иницијативе објављују јавно, привлачећи пажњу, а затим гледају реакције других земаља.
„Спремни смо да саслушамо све предлоге, али не можемо унапред рећи да ће одређени процес сигурно дати резултате. Најпре морамо да схватимо шта се конкретно предлаже и какав је садржај тих иницијатива, које се тако брзо и гласно јавно шире“, оценио је дипломата.

Преговоре у Истанбулу зауставили САД и Лондон

Дипломата је истакао да су преговарачки процес Русије и Украјине у Истанбулу директним наређењем зауставиле САД и Лондон. Лавров је нагласио да овим ратом управљају Англосаксонци који у потпуности контролишу режим Зеленског, а Пољаци и свакакве балтичке државе покушавају да им се придруже.
Лавров је такође прокоментарисао да украјински лидер Владимир Зеленски како је „забранио сам себи“ да преговара са Русијом, тако може и да „заборави“на то све – зависно од његовог расположења и налога из Лондона или Вашингтона.
Он је још додао да постоје подаци о томе да се војни кадрови САД и других западних земаља боре „на терену“ у Украјини, укључујући и у навођењу приликом артиљеријских напада украјинских снага.
Руски министар сматра да је Запад је почео да осуђује Русију због интензивних напада на стратешке објекте у Украјини, али је преферирао да не примећује терористичка дејства Кијева, која су до тога довела.
Лавров је оценио и да ће без искорењивања нацизма, Украјини бити тешко да коегзистира на европском континенту. Он је нагласио да је то веома озбиљан проблем који треба решити.

УН и даље важне за свет

Дипломата се осврнуо и на улогу Уједињених нација у свету, оценивши да та организација задржава свој значај у свету, без обзира на покушаје западних страна да „приватизују“ секретаријат организације у корист својих циљева.
Коментаришући одлуку Шведске да не дозволи Русији да се укључи у истрагу терористичког акта на крацима „Северног тока“, Лавров је рекао да су у тој ситуацији очигледни двоструки стандарди.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
РУСИЈА
Лавров: Запад мора постати свестан нове реалности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала