- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лидери Г7 усвојили заједничко саопштење: За Украјину – подршка, за Русију – осуда и упозорење

Пратите нас
Лидери земаља Г7 (Велика Британија, Немачка, Италија, Канада, САД, Француска и Јапан) након самита у онлајн-формату усвојили су заједничку изјаву о ситуацији око Украјине, објавила је прес-служба немачке владе након виртуелног самита лидера Г7.

„Осуђујемо намерне кораке Русије усмерене на ескалацију, укључујући делимичну мобилизацију резервиста и неодговорну нуклеарну реторику која угрожава глобални мир и безбедност. Понављамо да ће свака употреба хемијског, биолошког или нуклеарног оружја од стране Русије имати озбиљне последице“, наводи се у саопштењу.

Земље Г7 подржавају „мирно решавање сукоба Украјине са Русијом“, иако је председник Украјине Владимир Зеленски раније потписао указ о немогућности преговора са председником Русије.
Земље Г7 осуђују и недвосмислено одбацују руски „незаконит покушај анексије Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области Украјине, поред Аутономне Републике Крим и Севастопоља“. Они наводе да никада неће признати „лажне референдуме које Русија користи како би то оправдала“.
Лидери Г7 исказали су намеру да наставе да подржавају акције Украјине у сукобу.
„Наставићемо да пружамо финансијску, хуманитарну, војну, дипломатску и правну помоћ Украјини и чврсто ћемо је подржавати докле год буде било потребно. Намеравамо да помогнемо Украјини да подмири своје потребе током припреме за зиму“.
Такође су истакли да пружају „пуну подршку независности Украјине и њеном суверенитету у оквиру међународно признатих граница“.
„У складу са међународним правом, посебно у складу са Повељом УН, Украјина има законито право да се брани од руске агресије и да успостави потпуну контролу над својом територијом у складу са међународно признатим границама“, наводи се у документу.
Земље Г7 такође су апеловале на Минск да „престане да помаже“ Москви у спровођењу специјалне војне операције у Украјини.
„Објава о формирању заједничке војне групације са Русијом представља најновији пример саучесништва белоруског режима. Поново позивамо Лукашенков режим да у потпуности поштује своје обавезе према међународном праву", наводи се у документу.
Лидери држава Г7 намеравају да наставе са санкционом политиком против Русије и оних који је подржавају у ситуацији око Украјине.
Такође су изразили дубоку забринутост због намерних оштећења гасовода „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
„Одлучно осуђујемо свако намерно уништавање критичне инфраструктуре. Поздрављамо истраге које су у току“, истиче се у саопштењу.
Лидери Г7 су поручили да ће „деловати у тесној координацији како би елиминисали негативан утицај руске агресије на глобалну економску стабилност, између осталог и наставком сарадње у циљу осигуравања енергетске безбедности“.
Земље Г7 сматрају да у процесу послератне обнове Украјине треба, између осталог, користити руска средства.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Специјална операција у Украјини
Зеленски се обратио Г7: Украјина не планира војне акције против Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала