- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Најмање 28 жртава урагана „Хулија“ у централној Америци /видео, фото/

© AP Photo / Matias DelacroixПоследице поплаве изазване реком која се излила из корита после обилних киша у Лас Тејеријасу, Венецуела
Последице поплаве изазване реком која се излила из корита после обилних киша у Лас Тејеријасу, Венецуела - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Најмање 28 људи погинуло је у ударима урагана „Хулија“ у централној Америци, а највише у Ел Салвадору и Гватемали, потврдиле су тамошње власти, док олуја која губи на снази и даље доноси јаку кишу у тим деловима америчког континента.
У Гватемали је Агенција за спречавање природних непогода саопштила да је пет људи погинуло када се на њихову кућу обрушило брдо у покрајини Алта Верапас, пренео је АП.
У покрајини Веветенанго, у близини Мексика, девет људи је настрадало, међу њима и војник који је учествовао у акцији спасавања.
Власти Ел Салвадора потврдиле су да је пет њихових војника погинуло када се на њих срушио зид у једној кући где су се склонили, у Комасагви, где је више стотина полицајаца и војника спроводило рацију против банди.
Још две особе су страдале на истоку те земље, у граду Гватахиагва, такође у обрушавању зида њихове куће. Један човек се удавио у бујици, а још један када је на њега пало стабло.
© AP Photo / Matias DelacroixЖене на поплављеној улици испред своје куће у Лас Тејеријасу, Венецуела
Жене на поплављеној улици испред своје куће у Лас Тејеријасу, Венецуела - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Жене на поплављеној улици испред своје куће у Лас Тејеријасу, Венецуела
У Ел Салвадору су се реке излила из корита и проглашена је ванредна ситуација. Отворено је 80 прихватних центара за жртве непогоде.
У суседном Хондурасу, једну 22-годишњу жену је однела бујица, а троје људи је погинуло када је њихов чамац ударио у обалу, на северу земље. Један човек је страдао у Никарагви када је на њега пало стабло.
„Хулија“ је погодила централну карипску обалу Никарагве рано у недељу по локалном времену, када је имала снагу урагана и максималну брзину ветра до 140 километара на сат.
После преласка на Пацифик, дан касније, ураган је ослабио у тропску олују, погодивши Гватемалу, уз ветрове до 45 километара на сат.
Амерички национални центар за урагане саопштио је да се данас очекују поплаве и клизишта широм централне Америке и у јужном Мексику, пошто се очекује да олуја „Хулија“ донесе велике количине кише на појединим подручјима.
Јака киша и евакуације становништва пријављене су и у Панами, Хондурасу и Костарики, наводи АП.
© AFP 2023 / Yuri Cortez Разарања након клизишта у Венецуели
Разарања након клизишта у Венецуели - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Разарања након клизишта у Венецуели
Последице удара урагана Ијан на Флориди - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
СВЕТ
Ајкуле пливају улицама: Апокалиптичне слике из Америке после удара урагана /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала