- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

НАСА ускоро тестира огромни топлотни штит у ниској Земљиној орбити /видео/

© NASA . НАСАИлустрација тестирног лета у ниској орбити успоривача на надувавање (ЛОФТИД)
Илустрација тестирног лета у ниској орбити успоривача на надувавање (ЛОФТИД) - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Након мисије ДАРТ у којој је тестирала технологију одбране планете у случају опасности од удара астероида, НАСА се окреће новој мисији, а то је велики топлотни штит на надувавање који би се једног дана могао користити за сигурно распоређивање великог терета на Марс и друге планете у Сунчевом систему.
Реч је о новом типу топлотног штита, успоривача на надувавање под називом ЛОФТИД, који би требало да буде лансиран у новембру.
Када свемирска летелица уђе у атмосферу палете, аеродинамични отпор претвара кинетичку енергију у топлоту што помаже у успоравању летелице док се спушта на површину.
Атмосфера Марса је много мање густа од атмосфере Земље, због чега је процес успоравања летелице екстремно изазован, а то је показало и слетање ровера. Атмосфера је преретка да би успорила летелицу једнако брзо као што би се то догодило на Земљи, а то значи да је улазак у атмосферу много ризичнији и да је потребна већа заштита него у случају наше планете.
Управо ће због тога НАСА ускоро тестирати ЛОФТИД, а лансирање је планирано за 1. новембар помоћу УЛА Атлас V ракете.
ЛОФТИД заправо представља огромну округлу структуру на надувавање која је заштићена флексибилним топлотним штитом. Промер шкоље износи шест метара и користиће се као масивни кочиони систем док путује атмосфером. Ствараће више атмосферског отпора од традиционалних, много мањих шкољки. Структура је дизајнирана тако да омогући свемирској летелици да успори на већим висинама у горњој атмосфери, а резултат тога ће бити мање интензивна топлота. Из НАСА тврде да ће ЛОФТИД омогућити мисије на различитим локацијама попут Марса, Венере и Титана, као и мисије повратка на Земљу.
Током мисије планиране за 1. новембар, ЛОФТИД ће се надувати док се буде спуштао из ниске орбите Земље. Ако све прође према плану, НАСА би технологију могла користити током будућих мисија слетања посаде, те за слање роботских мисија на Марс, али и повратак тежег терета на Земљу, пише портал „Интерестинг инџинерниг“.
Они који су пратили слетање НАСА-иног ровера „Перзеверанс“ на Марс вероватно ће се сетити периода описаног као „седам минута терора“. Током тих критичних тренутака многи чланови контроле мисије су се плашили да ровер вредан 2,7 милијарди долара неће слетети у једном комаду. Масивна шкољка попут ЛОФТИД-а неће елиминисати све ризике, али има потенцијал да слетања учини много мање опасним.
Астероид - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Право у мету: Свемирска летелица ударила у астероид, НАСА тврди да неће пасти на Земљу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала