- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нови Зеланд први у свету уводи порез на краве и овце због емисије гасова

CC0 / / Краве
Краве - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Влада Новог Зеланда предложила је план за опорезивање емисије гасова које стварају краве и овце на фармама, надајући се да ће смањити емисију угљеника, упркос гласним критикама пољопривредних организација.
Премијерка Џасинда Ардерн објавила је предлог новог закона, рекавши да је то први план те врсте који ће Нови Зеланд довести на прави пут да постигне своје циљеве за смањење емисије метана у наредној деценији.
„Ниједна друга земља на свету још није развила систем за одређивање цена и смањење пољопривредних емисија, тако да ће наши фармери имати користи од тога да буду први покретачи“, рекла је она, додајући да ће „смањење емисија помоћи новозеландским фармерима да не буду само најбољи на свету, већ и најбољи за свет.”
Према том предлогу, фармери који испуне праг за величину стада и употребу ђубрива би морали да плате накнаду за гасове метан и азот-оксид који ствара њихова стока.
Уколико предлог буде усвојен, плаћање пореза би почело 2025. и наплаћивало се сваке године. Тачни износи тек треба да се утврде.
Влада наводи да ће приходи остварени од пореза бити намењени истраживању и развоју зелених технологија, као и „подстицајним плаћањима“ за пољопривреднике који користе еколошке праксе.
Иницијатива је у претходном периоду наишла на велики отпор фармера широм земље, и изазвала масовне протесте на улицама Велингтона.
Недавно су фармери у Холандији организовали велике демонстрације у знак протеста против најаве сличних пореза, преноси РТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала