- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривено срце Млечног пута у сазвежђу Стрелца: Скуп 18.000 звезда открива две важне тајне

Млечни пут - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Астрофизичари који истражују порекло Млечног пута можда су открили „срце“ наше галаксије – оригинално, старо језгро око ког су се „окупиле“ звезде и планете формирајући галаксију.
Скуп 18.000 најстаријих звезда наше галаксије налази се у сазвежђу Стрелца и пореклом су из протогалаксије Млечног пута – примордијалне масе гаса и прашине из којих су се формирале прве звезде младе галаксије пре више од 12,5 милијарди година.

Потрага за срцем галаксије

Оне чине тек 0,2 одсто масе Млечног пута, али су зато језгро из ког је нарасла наша галаксија, наводе научници у раду који тек треба да буде објављен.
Откриће првобитне групе звезда уследило је када су астрономи проучавали податке Гаја опсерваторије Европске свемирске агенције, која је лансирана у свемир 2013. године како би направила најдетаљнију и најтачнију мапу Млечног пута.
„Дуго се веровало, на основу теорија и симулација, да се најстарије звезде налазе у центру галаксије. Сада смо показали да их тамо има у великом броју. То је као када ископавате археолошке остатке старог града – ми смо показали да се најстарије и најпримитивније руине налазе у модерном центру града“, рекао је Валтер Рикс, астроном из Института „Макс Планк“ у немачком граду Хајделбергу.
Потрага за „срцем“ наше галаксије започета је у најгушћем региону, централној „избочини“, где су тражене звезде старе скоро као Млечни пут, око 13 милијарди година, а чине веома мали проценат звезда у том систему.

Два важна сазнања о Млечном путу

Тражење најстаријих звезда било је као потрага за иглом у пласту сена, а научници су проучавали податке о два милиона звезда које се налазе у простору од 30 степени од центра галаксије. Ту су покушавали да нађу звезде мање масе, веће старости и са малим садржајем метала. Звезде које одговарају том опису рођене су у знатно млађем универзуму који није био испуњен тешким металима избаченим далеко после супернова експлозија.
Међутим, такве звезде могу да дођу и из мањих, патуљастих галаксија које су се некада судариле са Млечним путем. Зато је било потребно испитати и њихове путање кроз свемир, како би се издвојиле оне које су настале у прапочетку наше галаксије.
Научници процењују да је око половине звезда из протогалаксије преживело до данас.
Ово откриће астронома довело је до два важна сазнања. Као прво, звезде из старе протогалаксије ротирају мање око центра галаксије у поређењу са млађим звездама, што показује да је језгро Млечног пута било стационарно, а да је добило ротационо убрзање порастом масе. Друго важно сазнање је да центар Млечног пута, упркос бројним сударима са другим галаксијама, није претрпео знатне промене услед њих.
„Млечни пут никада није драматично уздрман. Наша галаксија живела је безбедан живот“, рекао је Рикс, преноси Лајв сајенс.
Уметнички приказ егзомесеца - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Сигнал из далеког свемира који је узбудио научнике: Велико откриће на помолу
Улазак Апола 8 у Земљину атмосферу - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Неразјашњена мистерија: Шта је пратило „Аполо 8“ на небу из правца Новог Београда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала