- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Скривене истине о страдању Срба - први пут објављене

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредстављање књиге "Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ"
Представљање књиге Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ  - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Пратите нас
Књигa ,,Скривена историја – о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945“ Сретена Јаковљевића представљена је вечерас у Руском дому у Београду.
У ,,Скривеној историји – о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945“ по први пут објављен је податак о броју погинулих партизана, Немаца, усташа, Италијана и четника за време Битке на Неретви 1943. као и податак, колико су тада четници убили Хрвата и муслимана, а колико усташе Срба од Баније до Неретве.
Према речима аутора, књига је данас посебно актуелна с обзиром на данашњу ситуацију у региону када се врши ревизија историје, намерно сакрива истина о извршеном геноциду над Србима у Другом светском рату.
Академик Матија Бећковић истакао је да смо после 1945. године слушали безброј „лажних прича октроисане историје“ и да још увек поред толико страдања и положаја у ком се обрео наш народ, ми лажемо више него други.

„Нема никог ко тврди оно што ми о себи говоримо. Оно што је била судбина генерала Михаиловића то је био онај тренутак кад се Запад одрекао српског народа и то траје до данашњег дана. Овакве књиге које је о свом трошку сам, излажући се толиким ризицима, храбро исписао Сретен Јаковљевић, оне су једна велика задужбина. И баш је занимљиво да такве књиге настају у Републици Српској, док је, рецимо, у Црној Гори, лаж још увек обавезан предмет“, рекао је Бећковић.

Професор Филолошког факултета Мило Ломпар сматра да се ова књига појављује као један од облика у којима треба изнутра, довести до свести целокупног народа ту страшну и проблематичну драму која се одиграла у геноциду, и у исто време, „унутрашњи деструктивни моменат који је том геноциду дао једну врсту енергије, нехотице, али неумитно“.
„Двоструки задатак се у размишљању над овом књигом појављује, одакле та сила долази споља и како делују дезинтегративни моменти изнутра. То међутим више није питање историје, то је питање културе која ту историју треба да преведе, обликује, уобличи у јавну свест. Тај задатак је тек с распадом Југославије остао пред нама. До тада је југословенско и комунистичко искуство управо крило драму овог геноцида а књига Сретена Јаковљевића на појединим местима показује зашто је то тако“, оценио је Ломпар.
Промоцији ,,Скривене историје – о страдању Срба на простору НДХ 1941 – 1945“ присуствовао је и бивши председник Савезне Републике Југославије и премијер Србије др Војислав Коштуница.
Усташка црна легија Кошеву, у Сарајеву. - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
КУЛТУРА
Геноцид – неосвешћена културна траума Срба: Нема праштања без покајања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала