- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Генерална скупштина УН не признаје референдуме у бившим украјинским областима

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерална скупштина Уједињених нација
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Генерална скупштина УН усвојила је антируску резолуцију која не признаје референдуме у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области.
За резолуцију су гласале 143 земље, против је било пет земаља, уздржаних 35.
Против су гласале: Русија, Белорусија, Сирија, Северна Кореја и Никарагва.
Међу уздржним су, између осталих, биле Кина и Индија.
Земље региона, међу којима и Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, гласале су за резолуцију.
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја претходно је изјавио да је нацрт резолуције Генералне скупштине УН који не признаје референдуме у ЛНР, ДНР, Херсонској и Запорошкој области – провокативан.
„Генералној скупштини данас је представљен исполитизован и отворено провокативан документ у коме не само да се игноришу све те чињенице (о излазности, проценту гласова и томе да су референдуме признали страни посматрачи), него садржи конфронтациони набој који може да поткопа све напоре који се прилажу у корист дипломатског решења сукоба у Украјини“, рекао је Небензја.
Према његовим речима, резолуција нема никакве везе са заштитом међународног права и Повеље УН.
„Износећи тај нацрт, западне земље решавају сопствене геополитичке задатке, поново покушавајући да искористе чланове Генералне скупштине као статисте“, нагласио је он.
Он је раније позвао земље у Генералној скупштини УН да гласају против западног нацрта антируске резолуције којом се не признају референдуми у ЛНР, ДНР, Херсонској и Запорошкој области.
„Позивамо земље-чланице УН да непристрасно анализирају тренутну ситуацију и да гласају против поднетог нацрта“, рекао је Небензја.
Према његовим речима, земље „глобалног југа“ су известиле Русију о невиђеној масовној кампањи уцене и увртања руку од стране САД и њихових савезника како би их убедили да гласају за резолуцију.
Раније су западне земље припремиле за усвајање у Генералној скупштини резолуцију која не признаје референдуме и позива све земље, међународне организације и специјализоване структуре УН да не признају промене статуса „Луганске, Доњецке, Херсонске и Запорошке области Украјине“.
У тексту резолуције такође постоји позив да се не призна присаједињење ова четири региона Руској Федерацији. Осим тога, Москва се позива да одмах повуче своје снаге из Украјине. Нацрт резолуције изражава „посвећеност суверенитету и територијалном интегритету Украјине“, а Москва се осуђује због наводног „организовања референдума“ и „анексије“ ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области.
Председник Русије Владимир Путин се 30. септембра обратио грађанима након објављивања резултата референдума у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области, након чега је са њиховим лидерима потписао споразуме о пријему региона у састав Русије. Путин је касније потписао савезне законе којима је ратификовао пријем ових региона у састав Руске Федерације.
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
СВЕТ
Представник Кине у УН: Резолуција против референдума неће помоћи дескалацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала