- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Отворена нова зграда Амбасаде Србије у Вашингтону

© Tanjug/AMBASADA SRBIJE U SADОтварање српске амбасаде у Вашингтону
Отварање српске амбасаде у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Министарство спољних послова Србије саопштило је данас да је свечаном церемонијом у Вашингтону отворена нова Амбасада Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама.
Отварање амбасаде је круна напора који су у протекле две године учињени на приближавању две земље, изјавио је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.
Он је подсетио да је у том периоду српски кокус у Конгресу удвостручен, као и да су економски односи суштински напредовали, а отворени су и разговори у областима, као што су безбедност, култура и спорт.
„Оно што није ваљало у прошлости, оно што су биле грешке у прошлости у будућности ћемо да исправимо, и зато хор састављен од српске деце у народним ношњама, који је вечерас у српској амбасади у Вашингтону извео српску и америчку химну, говори о прошлости али и будућности српско-америчких односа“, изјавио је Ђурић, објављено је на веб страници Министарства спољних послова Србије.
Свечаности је присуствовало око 200 званица, а из Србије је дошла делегација у којој су били председник Скупштине Владимир Орлић, потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, као и супруга српског председника, Тамара Вучић.
„Данас Србија развија односе са САД на основама узајамног поштовања и разумевања и очекујемо да се српско-америчка сарадња у будућности и формално подигне на виши ниво успостављањем стратешког билатералног дијалога“, рекао је Орлић.
Гојковићева је, изразивши задовољство због унапређења сарадње у области културе, констатовала да је важно да савремена српска уметничка сцена буде представљена у САД, земљи која је била место рођења многих модерних идеја и праваца у уметности, док је Вучићева подсетила да су у стварању и развоју САД учествовали и данас учествују бројни угледни Срби, тако да се може говорити и о српском доприносу изградњи америчког сна, наведено је у саопштењу.
Према њеним речима, Србија и САД су кроз историју били заједно, делећи исте идеале и вредности, и то нас данас обавезује да на тим темељима градимо чвршћу грађевину будуће сарадње.
„Нека нова зграда Амбасаде Србије у САД буде место где ће нови мостови наше сарадње бити изграђени, продубљујући српско-америчке историјске везе“, навела је Тамара Вучић.
Отварању амбасаде присуствовали су и специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар и командант Националне гарде Охаја Џон Харис, који су констатовали да отварање нове амбасаде Србије у Вашингтону симболизује отварање нове ере у билатералним односима.
„Као дипломата сам веома срећан што се наши односи развијају у правом смеру, али сам и као Американац поносан што могу да кажем да су људи из Србије и са Балкана дали велики допринос развоју ове земље“, рекао је Ескобар.
Генерал Харис поручио је да Србија и САД деле вредности у многим аспектима живота, и да Србија може да рачуна на њега и Националну гарду Охаја као некога ко ће преносити позитивне поруке о будућности српско-америчких односа.
„Волео бих да кажем да је ова генерација имала лак дипломатски пут, да је имала прилику да одраста у мирном свету, али није тако. Ова генерација има много посла пред собом, и велики посао ће бити урађен на овоме месту“, рекао је генерал Харис.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала