- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Пољска и Немачка постају полигон за обуку украјинске војске

© Sputnik / Andrey Stenin / Уђи у базу фотографијаУкрајински војници у војној бази у близини Симферопоља, архивска фотографија
Украјински војници у војној бази у близини Симферопоља, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Европска унија намерава да у Пољској и Немачкој организује војну обуку за оружане снаге Украјине. У овим земљама биће неколико полигона и специјалних центара, у којима ће војнике истовремено обучавати инструктори из западних земаља који су стекли ратно искуство током борбених дејстава на територији Сирије, Ирака, Авганистана.
Како пише немачки лист „Велт ам зонтаг“ , пре почетка зиме, Европска унија планира да организује обуку за петнаест хиљада украјинских војника у два оперативна штаба који ће се налазити у Немачкој и Пољској.
Инструктори из западних земаља, како оцењују за Спутњик руски војни експерти, обучаваће украјинске војнике вештинама којима влада војска НАТО-а.
У Пољској ће бити организована команда за обуку на оперативном нивоу. У овој земљи оружане снаге Украјине обучаваће се, између осталог, да користе средства противваздушне одбране и правилно пружају медицинску помоћ, док ће се у Немачкој обучавати за деминирање терена.

Шта је циљ обуке

Руски војни историчар Јуриј Кнутов сматра да Европска унија организује војну обуку за украјинске оружане снаге јер Украјинци не умеју да рукују западним оружјем.

„После четири месеца борбених дејстава на територији Украјине Русија је успела да уништи оружје које је користила украјинска војска. Односно, уништено је 80 до 95 процената тенкова, оклопних транспортера, вишецевних ракетних бацача, далекометних топова, укључујући авионе и хеликоптере. Затим, оружане снаге Украјине користиле су чак два месеца оружје из совјетског доба које је доспело у ову земљу преко земаља бившег Варшавског пакта. Међутим, њега више нема. Због тога се украјинска војска наоружава оружјем које испуњава НАТО стандарде“, објашњава саговорник Спутњика.

Према речима Кнутова, оружаним снагама Украјине наоружање наставља да пристиже из разних земаља света: Сједињених Држава, Немачке, Француске и других земаља-чланица Алијансе.
„Оружане снаге Украјине не умеју да рукују овим оружјем. Због тога се украјински војници директно шаљу у ове државе, где се под командом западних инструктора обучавају да користе оружје и тактике којима влада војска НАТО-а“, објашњава Кнутов.
Западне земље, како каже Кнутов, планирају да уложе много новца у обуку украјинских војника. Према његовом мишљењу, њихов циљ је да од оружаних снага Украјине направе војску која ће испуњавати стандарде Алијансе и која ће наставити борбена дејста на територији украјинске државе.

Амерички и британски инструктори

Обука украјинских војника, како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, одвијаће се истовремено на неколико полигона у Немачкој и Пољској.
„Они ће се обучавати паралелно на неколико полигона и неколико центара. Ови центри ће бити у интеракцији са полигонима, на којима ће се Украјинци обучавати како да рукују војном опремом. Након тога, биће послати у зону борбених дејстава, где ће им бити испоручена сва опрема и техника на којој су обучавани“, објашњава читав процес наш саговорник, додајући да ће украјински војници вршити и борбена дејства под контролом оперативних штабова НАТО.
Са овом оценом се слаже и Кнутов, који је уверен да ће украјинске оружане снаге обучавати амерички и британски инструктори.
„Ови инструктори су се борили у Ираку, Шведској, Авганистану, Сирији. Они сада обучавају Украјинце како да воде борбена дејства. У сваком случају, обука коју овде добију украјински војници биће боља од оне коју су добили на територији Украјине. Односно, нису је ни добили. Тада су, једноставно, били мобилисани: дати су им митраљези у руке и били су послати су на фронт. Због тога су Британија и низ других земаља издвојили новац да се украјински војници обуче НАТО тактици и умећу да воде борбена дејства по стандардима Алијансе“, констатује стручњак.
На питање зашто ће се обука спроводити баш на територији Пољске и Немачке, а не у Украјини, руски војни експерт Александар Жилин објашњава да украјинске оружане снаге неће пролазити војну обуку на територији своје земље јер је то опасно.
Према мишљењу Кнутова, војна обука се организује у Немачкој јер се ова земља налази у самом центру Европе па је лакше обезбедити долазак инструктора из разних земаља.
„Осим тога, Украјина је замерала Немачкој што испоручује мало оружја, стога је Берлин одлучио да тај пропуст надокнади тиме што ће обезбедити центар за обуку на својој територији. Што се тиче Пољске, ова земља је најближи савезник и сусед Украјине, и самим тим лакше је оружане снаге Украјине послати тамо“, објашњава стручњак.
Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ најавио је пре неколико дана да ЕУ намерава да покрене обуку украјинских војника већ 17. октобра.
Подсетимо, након што је Русија покренула специјалну операцију у Украјини, неке европске земље су активно учествовале у војној обуци оружаних снага Украјине. Осим Пољске, Чешке, Француске и Велике Британије, у обуци украјинске војске учествовала је и Немачка.
Како је у јулу изјавио немачки канцелар Олаф Шолц, у Немачкој су се представници оружаних снага Украјине учили како да рукују вишеструким ракетним системима „Марс II“, које је Берлин испоручио у Кијев. Како је раније саопштила прес служба Пентагона, обуку украјинских војника на Западу надгледала је међународна група за координацију земаља донатора под Европском командом САД, а због ограничене количине оружја и муниције из совјетског доба које су користили украјински војници, прешло се на модерније системе наоружања који испуњавају НАТО стандарде.
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Специјална операција у Украјини
Борељ признао: Могуће да НАТО није испунио део обећања према Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала