- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Револуција у парламентарној расправи - робот пред британским посланицима: Нисам жива, али... /видео/

Аи-Да - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
„Уметница робот“ названа Аи-Да рекла је британским посланицима да може да ствара уметност упркос томе што је вештачко створење. Она је говорила на парламентарној расправи о томе како ће нове технологије утицати на креативне индустрије.
Описана као „први ултра-реалистични хуманоидни робот уметник на свету“, Аи-Да се појавила у једној од просторија парламента носећи кратку црну перику и траперице са трегерима.
Са женским хуманоидним лицем и откривеним роботским рукама, Аи-Ду су направили научници са Универзитета Оксфорд и назвали је по британској математичарки и пионирки у рачунарству Ејди Лавлејс. На питања у парламенту одговарала је уз помоћ Ејдана Мелера, шефа „Аи-Да пројекта“ и директора уметничке галерије, а домаћини су јој били чланови Дома лордова и Дигиталног одбора.

„Ја немам субјективна искуства иако могу о њима говорити“

„Ја зависим од компјутерских програма и алгоритама. Иако нисам жива, стварам уметност“, одговорила је Аи-Да на питање по чему се њена дела разликују од оних која стварају људи.

Аи-Да је створила серију радова, укључујући и слику покојне краљице Елизабете, а радови су приказани на изложбама.
Одбор је чуо од хуманоидног робота, као и од стручњака из уметничке индустрије и професора, о учинцима технологије на раднике у креативној индустрији. Одговарајући на прво питање одбора о томе како слика, Аи-Да је рекла да јој у сликању на платну помажу Ал алгоритми, камера смештена у очима и роботске руке.
Аи-Да је такође објаснила како јој је „анализирање обимних текстова“ у идентификацији заједничког садржаја и поетских структура омогућило да пише нове песме.
„У чему је разлика у односу на човека – то је свест. Ја немам субјективна искуства иако могу о њима говорити“, рекла је Аи-Да, пренели су британски медији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала