- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сматра ли Столтенберг да је бомбардовање Србије визија и за будућност Западног Балкана

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг очито сматра да је бомбардовање СР Југославије 1999. године позитиван пример на основу кога може да се ствара и нова визија за Западни Балкан.
Јер како другачије тумачити његов данашњи одговор на питање новинара Танјуга како види ситуацију на Западном Балкану у време рата у Украјини:
„Западни Балкан је важан за НАТО, тамо смо дуго година, присутни смо дуги низ година на Балкану, помогли смо да се окончају два брутална рата током деведесетих прошлог века“, изјавио је Столтенберг у Бриселу.
Дакле, за њега је разарање Србије и убијање цивила мимо међународног права и одлуке Уједињених нација – милосрдна помоћ у окончању рата.
Генерални секретар је потом набројао све успехе у ангажману Алијансе на Балкану, не помињући колико је Срба протерано са Косова у време њихове мисије, шта је остало од дејтонске Босне и какве су све институционалне успехе постигли у евроатлантској мисији у Северној Македонији и у Црној Гори.
Из његове визуре то изгледа овако:
„Ми, НАТО, имамо мисију КФОР на Косову, имамо штаб у Сарајеву, блиско сарађујемо са ЕУ. НАТО ради на осигуравању безбедности и слободе кретања, помаже ЕУ на Косову у дипломатским напорима у дијалогу између Београда и Приштине. Радимо и са ЕУ у Босни и Херцеговини. Имамо чланице са Западног Балкана у својим редовима, Северну Македонију и Црну Гору. Дакле, Западни Балкан је важан и наставићемо да будемо фокусирани на тај регион“, истакао је Столтенберг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала