- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сутра важан састанак: Кремљ очекује од Ердогана иницијативу за решавање ситуације у Украјини

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган у Сочију
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Пратите нас
Кремљ очекује да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган на састанку са руским лидером у Астани 13. октобра званично изложити Владимиру Путину последње иницијативе Анкаре по питању решавања ситуације у Украјини, изјавио је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков.

„Одржаће се важан састанак. То је састанак са Ердоганом. Подсетићу на посредничку улогу Турске. Анкара покушава и прилично успешно игра такву улогу у контексту питања повезаних са Украјином. Сада многи говоре да су Турци спремни да изнесу и друге иницијативе у контексту решавања украјинског сукоба“, рекао је помоћник руског лидера.

Ушаков је прецизирао да медији пишу о неколико иницијатива. Углавном се говори о предлогу Турске да одигра посредничку улогу и да организује могуће преговоре страна на својој територији – у Истанбулу или Анкари.
„Мислим да се може очекивати да ће Ердоган и званично изнети те предлоге којих је све више у медијима. Тамо се помињу различити формати: Русија, САД, водеће земље западне Европе. Али то за сада није ништа више од медијских вести. Све иде ка томе да Турци неће пропустити своје прилике и да ће нешто предложити“, сматра помоћник руског председника.
Ушаков је такође подсетио да се Турска принципијелно не придружује западним санкцијама против Русије, што даје подстицај трговинско-економској сарадњу две земље.
Трговински промет између две земље 2021. године порастао је за 57 одсто и достигао је 33 милијарде долара, а у периоду од јануара до јула ове године скочио је за још 80 одсто, саопштио је Ушаков.
У Астани ће 13. октобра бити одржан шести самит Конференције о сарадњи и мерама поверења у Азији.
Прошле седмице колумниста листа „Милијет“ Озај Шендир саопштио је да је Анкара упутила предлог Вашингтону да организује дијалог западних земаља са Русијом. Реч је, између осталог, о Француској, Немачкој и Великој Британији. По речима новинара, САД су позитивно прихватиле ту идеју.
Председници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: Састанак Путин-Ердоган у четвртак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала