Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Билчик: Преговори ЕУ са Србијом неће бити замрзнути

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзвестиоц Европског парламента за Србију Владимир Билчик
Известиоц Европског парламента за Србију Владимир Билчик  - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик, рекао је данас да преговори са Србијом неће бити замрзнути, али је указао на значај усклађивања спољне политике Београда са ЕУ.
Билчик је објаснио да амандман на извештај Европског парламента о проширењу Уније, којим се даље напредовање Србије на путу ка ЕУ условљава увођењем санкција Русији, „не представља притисак на Београд, већ да показује да се од Србије очекује да потврди свој избор за чланство у ЕУ“.
Он је напоменуо да има много посла у оквиру већ отворених поглавља на којем може да се напредује, укључујући рад на Кластеру 4 о енергетици и животној средини, где, како каже, ЕУ може да помогне у поправљању квалитета ваздуха у Србији и енергетској транзицији земље.
„Међутим, за отварање нових поглавља и кластера, биће потребне врло јасне одлуке Србије. Да би преговори о чланству Србије заиста напредовали, потребан нам је јасан сигнал да је Србија озбиљна кад говори о свом европском путу и да ради с нама. Зато је усклађивање са спољном политиком критично питање“, рекао је Билчик за РТС.
Оценио је да је „Европа та која може да помогне грађанима Србије да остваре просперитетнију будућност за све грађане, а не Русија или Кина“.
„Желимо да Србија учини прави избор. Ово је период када се пише историја Европе. Русија губи овај рат, Европа ће победити и желимо да Србија буде на страни победника“, поручио је Билчик.
Комитет за спољну политику Европског парламента данас је усвојио амандман на извештај ЕП о проширењу Уније, чији је аутор хрватски социјалиста и европски посланик Тонино Пицула, а којим се даље напредовање Србије на ЕУ путу условљава увођењем санкција Русији.
Извештај о проширењу би требало да буде усвојен коначно у форми резолуције Европског парламента на пленарној седници у новембру.
Резолуција нема обавезујућу снагу, већ ће као препорука бити послата Европској комисији и земљама чланицама.
Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
СРБИЈА
Вучић о извештају ЕК: Назадовали смо у једној области, а напредак би био да осуђујемо Русе сваки дан
Заседање Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2022
СРБИЈА
Европа је фрустрирана и нервозна: Нови лек – снажан притисак на Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала