- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Благо Партенона у процепу – Британци подржавају враћање Елгиновог мермера, Лондон одбија

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/Andrew Dunn / Елгинов мермер, античко грчко благо са Партенона које је завршило у Великој Британији
Елгинов мермер, античко грчко благо са Партенона које је завршило у Великој Британији - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Британска јавност и многе познате личности подржавају захтев Грчке да јој се античко благо Партенона врати, али званични Лондон, према наводима медија, не планира да промени закон који забрањује музејима да враћају појединачне предмете из колекција,
Бивши британски министар културе Лорд Вајзи председава телом које треба да одлучи да ли ће Британски музеј вратити Грчкој Елгинов мермер – рељеф и скулптуре из Партенона које су однете у Лондон почетком 19. века.
Вајзи, који је био министар културе од 2010. до 2016. године, каже да је уверен да је „близу договора“, а Дом лордова ће расправљати о закону који забрањује музејима да враћају појединачне предмете из колекција, преноси РТС.
Поглед на Акропољ чије централно место заузима Партенон - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
СВЕТ
Грчки захтев Британији: Вратите античко благо из Партенона /фото/
Међутим, Би-Би-Си пише да власти не намеравају да мењају закон. Министарство културе, медија и спорта саопштило је да закон брани Британском музеју да одстрањује предмете из колекција, сем у веома ретким ситуацијама.
„Позајмићемо скулптуре, као што то радимо са многим предметима, онима који желе да их изложе и покажу јавности широм света, под условом да на њих пазе и врате их“, наводи Британски музеј.
Упитана о потенцијалном договору који би могао да буде постигнут о враћању скулптура и рељефа Грчкој, британска премијерка је Лиз Трас изричита је: „Не подржавам то“.
Са друге стране, британска јавност и многе познате личности подржавају захтев Грчке да се античко благо Партенона врати.
Организација „Пројекат Партенон“ наводи и резултате анкете по којој само 16 одсто сматра да скулптуре и рељеф треба да остану у Британији, док 54 одсто испитаника мисли да треба да буду враћени.
Главни разлог за подршку враћању је „зато што припадају Грчкој“.
Краљица Елизабета Друга - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2022
СВЕТ
Круна украшена ратним пленом: Позиви да Велика Британија врати отето благо /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала