- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лукашенко: Западна политика ствара ризик од избијања трећег светског рата

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаАлександра Лукашенко
Александра Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко је упозорио на то да пракса западних земаља да организују политичке преврате у другим државама и да уводе санкције ствара ризик од избијања трећег светског рата.

„На који начин се пракса организовања државних преврата и диктата кажњавања санкцијама држава које су успеле да одговоре на тај изазов, уписује у норме међународног права? То питање чак више нико и не поставља. Наш одговор треба да буде недвосмислен: то је недопустиво и доноси ризике од распламсавања трећег светског рата“, нагласио је Лукашенко наступајући на Самиту о сарадњи и изградњи поверења у Азији, који се одржава у Астани.

Према његовим речима, након распада Совјетског Савеза, Запад није успео да испуни улогу глобалног регулатора и гаранта стабилности.
„После распада Совјетског Савеза такозвани колективни Запад, опијен својом победом, изгубио је контролу, није успео да изађе на крај с улогом глобалног регулатора и гаранта стабилности. А сада то плаћа цео свет“, навео је Лукашенко.
Белоруски лидер је истакао да западне земље, нудећи своје миротворачке услуге у решавању сукоба, заправо, само доливају уље на ватру и нису заинтересоване за деескалацију.
„Мрежа сукоба који потресају Стари свет већ се докотрљала и до Азије, при чему западне земље, које нуде своје миротворачке услуге, заправо само доливају уље на ватру и нису заинтересоване за деескалацију. Њихов циљ је да посвађају, поделе, да добију неконтролисани приступ тржишту и ресурсима“, упозорио је Лукашенко.
Он је, такође, указао на то да је Белорусија одустајањем од нуклеарног оружја заузврат добила бесконачне покушаје Запада да дестабилизује ситуацију у тој републици.
„Белорусија је била једна од земаља на постсовјетском простору које су добровољно одустале од поседовања нуклеарног оружја. И шта смо добили заузврат? Уместо реалних међународно-правних гаранција – празне, ничим поткрепљене декларације попут Будимпештанског меморандума, бесконачне покушаје да се дестабилизије ситуација у мирној, радној Белорусији“, навео је Лукашенко.
Самит о сарадњи и изградњи поверења у Азији је међудржавни форум који је установљен на иницијативу Казахстана 1992. године. Његова делатност је усмерена на стварање услова за дијалог, доношење одлука и реализацију мера у области заштите безбедности у Азији. Прикључивањем Кувајта ове године на форуму учествује 28 држава које обухватају око 90 одсто територије и становништва Азије. Још осам земаља, укључујући Белорусију, као и пет међународних организација, међу којима су и Уједињене нације, имају статус посматрача.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала