- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Четрнаест чланица НАТО планирају формирање „Европског противракетног штита“

© AP Photo / CHRISTOPHE ENAНАТО самит
НАТО самит - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Немачка и тринаест земаља-чланица НАТО су потписали декларацију о формирању савршенијег европског система противваздухопловне одбране (ПВО), саопштила је агенција ДПА.
Према информацијама агенције, на маргинама састанка министара одбране Северноатлантске алијансе у Бриселу, министарка одбране Немачке Кристина Ламбрехт и њене колеге потписале су декларацију о такозваној иницијативи „Европског противракетног штита“. Ова инцијатива би требало да помогне у решавању проблема у европском ПВО систему.
Тренутно постоје проблеми који се тичу заштите од балистичких ракета, као и од дронова и крстарећих ракета. Формирање јединственог ПВО система је, како указује агенција, настало због променљиве ситуације, а која је изазвана тренутним догађајима у Украјини. До сада је противракетна одбрана у Европи била усмерена, пре свега, на могуће претње Ирана.
На церемонији потписивања су присуствовали представници Белгије, Бугарске, Велике Британије, Мађарске, Летоније, Литваније, Холандије, Норвешке, Румуније, Словачке, Словеније, Финске и Чешке. Према речима дипломата, Естонија такође намерава да учествује у овом пројекту.
Немачки канцелар Олаф Шолц је 29. августа на Карловом универзитету у Прагу изјавио да је план да се заједно са европским суседима направи нови јединствени систем ПВО у Европској унији. Према његовим речима, систем који би био направљен заједничким снагама, био би победа у погледу безбедности целокупне Европе. Уједно би, како је нагласио немачки премијер, то било јефтиније и ефикасније него решења на националном нивоу.
Москва, Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: После изјаве Столтенберга може се рећи да НАТО ратује на страни Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала