- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Парламентарна скупштина Савета Европе оптужила Русију за „тероризам”

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Уђи у базу фотографијаПарламентарна скупштина Савета Европе
Парламентарна скупштина Савета Европе  - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Посланици Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) у саопштењу усвојеном у четвртак у Стразбуру о сукобу у Украјини оптужили су Русију за „тероризам”, наводи се у тексту резолуције, објављеном на сајту Скупштине.

Од 612 посланика који су у саставу Скупштине, гласању је присуствовало само 100. За уношење амандмана, у коме се Русија назива „терористичким режимом“, гласало је 99 посланика, док је један био уздржан.

Саопштења ПССЕ, која представља консултативну структуру, нису обавезујућа.
Аутори резолуције позвали су земље-чланице организације да „врше максималан притисак на Русију“. Такође су препоручили да се „пружи финансијска подршка за обнову Украјине“.
Раније је председник Украјине Владимир Зеленски у обраћању путем видео-линка апеловао на ПССЕ да постане прва организација у свету која ће прогласити Русију за „терористичку државу“. Амандман, који садржи ту оптужбу, укључен је у текст резолуције на инсистирање осам посланика, пре свега украјинских и балтичких.
Како је рекао у јуну шеф Комитета за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки, Русија више није чланица Савета Европе па, према томе, ни Парламентарне скупштине. Он је истакао да „русофобске одлуке и резолуције ПССЕ немају апсолутно никаквог значаја за Русију“.
Кримски мост оштећен у експлозији - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2022
РУСИЈА
Москва: Инцидент на Кримском мосту потврђује да је Украјина терористичка држава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала