Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Рамин „историјски“ удар на Београд: После овога ништа више није исто у односима Србије и Албаније

© AP Photo / Olivier MatthysПремијер Албаније Еди Рама
Премијер Албаније Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Оспоравањем албанских злочина над српским цивилима, Еди Рама је у јеку конфронтације Русије и Запада, показао право лице. Оптужбама да је Кремљ режирао причу о Жутој кући не могу се сакрити трагови монструозних злочина које је починила ОВК, каже Драгомир Анђелковић
Говор албанског премијера Едија Раме на седници Парламентарне Скупштине Савета Европе, а у којем је затражио ревизију резолуције донету након извештаја Дика Мартија о трговини људским органима током рата на КиМ, по оценама јавности креће се између историјског и скандалозног.
© Фото : принтскирин Јутјуб РТСЖута Кућа у Алабнији
Жута Кућа у Алабнији  - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Жута Кућа у Алабнији
Несумњиво, тврди историчар Драгомир Анђелковић да ово јесте историјски говор, јер, како каже, после овако директног удара на Србију и покушаја дисквалификовања свих необоривих чињеница везаних за монструозне злочине почињене над српским цивилима и улоге Хашима Тачија у њима - Рама је ставио тачку после које, бар када је реч о односима Србије и Албаније, ништа више не може бити исто.

Ни Павелић онда није био злочинац, него борац

Називање извештаја Дика Мартија о Жутој кући, фантазијом која је скројена у Кремљу, поређење "невино" оптуженог Хашима Тачија са Кафкиним јунацима, брутално је, оцењује наш саговорник, ругање чињеницама.
© AP Photo / Visar Kryeziu Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи
 Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи
„Он наступа као неко ко би у покушају да одбрани Анте Павелића и Јасеновац, рекао да Павелић није био никакав злочинац, него борац против комунизма у време Хладног рата. Тако он сада, у време сукоба Запада и Русије, покушава да одбрани Хашима Тачија, правећи паралеле са Зеленским“.

Добар, лош, зао

Стављајући причу у контекст сукоба на истоку Европе, Рама је позвао присутне да не праве паралеле између Косова и Крима, већ Косова и Украјине. Зеленски би, устврдио је Рама са говорнице у Стразбуру, за десет година могао да доживи судбину вође ОВК који чами у тамници, јер је Москва, како је рекао, већ почела да говори о трговини органима на подручју Донбаса.
© AP Photo / Leo CorreaВојник из обезбеђења Владимира Зеленског са нацистичком ознаком у Изјуму
Војник из обезбеђења Владимира Зеленског са нацистичком ознаком у Изјуму - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Војник из обезбеђења Владимира Зеленског са нацистичком ознаком у Изјуму
Поређење Зеленског са Хашимом Тачијем, има, по мишљењу нашег саговорника смисла, али је овде оно натегнуто и у функцији русофобије која постоји на Западу. Рама русофобију, каже Анђелковић, користи како би је пројектовао на наш простор и представио Србе као мале Русе, а Албанце као жртве

„Као што су Албанци чинили овде разне злочине, чине их и Украјинци, и као што Срби нису били никакви злочинци, нису ни Руси. Али он користи матрицу која је на Западу сада у првом плану - зли Руси и добри Украјинци, с тим што он говори о злим Србима и добрим Албанцима, покушавајући да на тај начин амнестира све албанске злочине“.

Прворазредни непријатељ

То говори, категоричан је наш саговорник, да Рама није никакав пријатељ Србије већ прворазредни непријатељ, а да се интеграције са непријатељима - не праве.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСамит „Отворени Балкан“
Самит „Отворени Балкан“ - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Самит „Отворени Балкан“
„Они који су починили злочине и жртве не могу да се интегришу. Овим што је сада рекао потпуно је обесмилио причу о Отвореном Балкану, и показао своје право лице“.

Не да ли већ колико ЕУ антисрпки делује

На питање, да ли покушај оспоравања Резолуције у институцији која је 2011. већином гласова усвојила овај документ може битно утицати на доносиоце одлука у ЕУ, Анђелковић каже да када је реч о ЕУ није питање да ли ће већ колико антисрпски деловати.
© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Уђи у базу фотографијаПарламентарна скупштина Савета Европе
Парламентарна скупштина Савета Европе  - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Парламентарна скупштина Савета Европе

„Европа, односно водеће европске земље покушавају да искористе садашњи сукоб и заврше окупацију Балкана, да отму Косово од Србије, да униште РС, и само је питање у којој мери ће користити и овај говор. А да они већ делују против нас-делују“.

Овај говор, ма колико срачунат на урушавање Србије и ругање њеним жртвама има и добру страну, закључује Анђелковић, јер је њиме Албанија показала колико јој је заиста стало до интеграција са Србијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала